Kommuner fyrer fortsat gravide

Unge kvinder kan stadig risikere at få afbrudt deres uddannelse, når de skal på barsel, skriver Politiken fredag.

Det står klart, efter at fagforbundet FOA og Kommunernes Landsforening (KL) onsdag drøftede tre sager om afbrudte elevforløb i Københavns Kommune i det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen (Pass).

De tre sager drejer sig om, at kvindelige elever ikke har kunnet få forlænget deres uddannelsesaftale, mens de har været på barsel.

»I skal i hvert fald ikke blive gravide. Det er det signal, kommunen sender til de mange unge mennesker, der er ansat«, siger forbundssekretær i FOA Nanna Højlund til Politiken og kalder det diskrimination.

Fagforbundet fører 22 sager i forskellige kommuner, hvor kvinder har fået afbrudt deres uddannelsesforløb på grund af graviditet, fordi de ifølge KL er at sammenligne med midlertidigt ansatte og derfor ikke har retskrav på at få forlænget aftalen. Fidusen ved ikke at forlænge sparer kommunerne for et lille beløb, fordi de ikke skal udbetale elevløn, men i stedet barselspenge.

»Så længe KL sidder med, vil de andre sager have det samme udfald, fordi det er sådan, KL har besluttet at behandle barselssager«, siger Nanna Højlund til Politiken. Hun ønsker, at gravide elevers forløb forlænges, så de under barsel stadig er elever.

Ifølge KL's juridiske chef, Karsten Thystrup, findes der ikke noget retsligt fundament for, at gravide elever skal have forlænget deres uddannelsesforløb. Han vurderer i modsætning til FOA, at KL har loven på sin side og ikke bryder uddannelsesaftalen.

»Jeg vil ikke vejlede kommunerne i, at eleverne har retskrav på at få forlænget aftalen, når det ikke står i loven«, siger Karsten Thystrup til Politiken. Elevaftalen udløber principielt, uanset om det er på grund af sygdom eller barsel, man bliver forsinket, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bedstemor Ann1

playBedstemor Ann har haft 19 plejebørn: "Nærkontakt med dyr er vigtigt"

metaldetektor

Henrik tabte sin guldring: Fundet med hjælp fra lokal facebookgruppe

Hund, kat og hest

Hader dit dyr nytårskrudt? Her er, hvad du kan gøre

unge hjemløse

Slut med unge sofa-sovere: København opfører 36 ’skæve boliger’

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere