Kommuner: Besparelser ved lockout skal fastfryses

Flere kommuner i hovedstadsområdet har besluttet, at eventuelle lockout-besparelser skal fastfryses. Andre kommuner har stemt forslaget ned eller skudt det til hjørne.

Hvis en omfattende lockout bliver til virkelighed, sparer kommunerne lønkroner til de kommunalt ansatte, der bliver sendt hjem. 

I flere kommuner i hovedstadsområdet er det nu blevet besluttet, at besparelserne i så fald skal fastfryses. Det vil sige, at pengene bliver øremærket til præcis de områder, de var oprindeligt var tiltænkt.

Det mener byrådene i blandt andet København, Tårnby, Gladsaxe, Albertslund, Ishøj, Hillerød og Stevns. 

Albertslund var den første kommune i landet til at lave en aftale for, hvad pengene skulle gå til.

- Vi vil helst ikke have at pengene går til at lappe huller i vejene. Det må vi finde penge til i andre af kommunens budgetter. Det skal SOSU-assistentens penge ikke gå til, siger Vivi Nør Jacobsen, der sidder i kommunalbestyrelsen for SF i Albertslund til DR P4 København

Andre kommuner stemte det ned

Det er dog ikke alle steder, man vil øremærke besparelserne fra den eventuelle lockout.

I Hvidovre og Frederikssund kommune har man også haft forslaget oppe at vende, men her blev det nedstemt.

Venstre i Hvidovre mener ikke, at det er kommunens opgave at blande sig i konflikten mellem arbejdsgivere og arbejdstagere.

- Vi mener, det er en vigtig del af den danske model, at man lader arbejdsmarkedets parter forhandle løn og vilkår, siger Charlotte Munch, der er byrådsmedlem for Venstre i Hvidovre til DR P4 København.

Samme holdning har Venstre i Frederikssund, som også stemte imod forslaget, der dermed ikke blev til noget.

- Vi er nødt til at have en manøvremulighed i forhold til at sikre, at nogle eventuelle sparede lønomkostninger fra ét område, kan komme i spil det rigtige sted, altså der, hvor de gør bedst gavn, siger Jørgen Bech, der er gruppeformand for Venstre i Frederikssund til DR P4 København.

Det betyder, at pengene, der eventuelt bliver sparet, skal fordeles via økonomiudvalget – og altså kan bruges på andre områder, end der hvor pengene er sparet.

I Frederiksberg, Egedal, Lyngby-Taarbæk og Lejre er spørgsmålet ifølge DR P4 København sparket til hjørne af forskellige årsager. Det betyder, at der først bliver taget stilling til, hvad pengene skal bruges til, når lockouten er tættere på at blive til virkelighed.

Der er varslet lockout fra d. 10. april. Den kan stadig nå at blive afblæst, hvis man når til enighed ved forhandlingsbordet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik