Arkivfoto Foto: TV2/Lorry

Kommuner ændrer på ældremilliarden

Halvdelen af landets kommuner vil bruge pengene fra ældremilliarden anderledes, end de oprindeligt har ansøgt om, skriver DR P4 København.

Den såkaldte ældremilliard blev udmøntet i marts, hvor landets 98 kommuner alle fik godkendt deres ansøgninger om penge til ekstra indsatser på ældreområdet. Siden da har halvdelen af kommunerne henvendt sig til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold for at undersøge mulighederne for at bruge ældremilliarden anderledes.

Ministeriet oplyser, at kommunerne enten henvender sig for at søge om at omprioritere pengene eller spørge, hvordan de kan søge om det. I nogle tilfælde vil kommunerne foretage mindre ændringer, eksempelvis hyre en ergoterapeut i stedet for en fysioterapeut. I andre tilfælde kan de slet ikke gennemføre de projekter, de har søgt midler til.

En af de kommuner er Ballerup. Her havde man søgt om penge til et projekt med natsygeplejersker, men det projekt må kommunen opgive.

-Den styrkelse af den sygeplejefaglige indsats i nattetimerne, som vi gerne vil lave, er ikke mulig. Det er ikke muligt at finde natsygeplejersker, for der er ikke så mange, der vil arbejde på det tidspunkt, siger Ballerups borgmester Jesper Würtzen (S) til DR P4 København.

Ballerup Kommune søger derfor ministeriet om lov til at flytte 900.000 kr. fra natsygeplejerskeprojektet til to andre projekter. Og det kan ikke være anderledes, når ældremilliardpengene skal bruges i år, lyder det fra borgmesteren.

-Når vi først får pengene i marts og så skal lave opslag på stillinger og gennemføre ansættelsesprocedurer og folk skal nå at sige op fra deres gamle job, så betyder det, at vi først kunne gennemføre aktiviteterne fra juli/august, siger Jesper Würtzen til DR P4 København.

Ministeriet oplyser, at alle kommuner, der har søgt om at omprioritere penge fra ældremilliarden, har fået lov til det. Kravet er, at pengene bliver på ældreområdet og bruges i år.