Paracelhusbyggeri i Lynge. Bydelen ligger i Allerød Kommune, der er en af de dyrerste i landet at få sagsbehandlet sin byggetilladelse i. Foto: Mogens Ladegaard / Scanpix

Kommuneoversigt: Stor forskel i pris på byggetilladelser

I hovedstadsområdet er der stor forskel på, hvor mange penge kommunerne tager i timen for at sagsbehandle en byggetilladelse. Hørsholm topper listen.

Nogle kommuner gør det gratis, mens andre tager penge for det - og nogle lidt for mange penge.

Der er stor forskel på, hvor mange penge kommunerne i vores område kræver fra borgerne, når de sagsbehandler en byggetilladele. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, hvor Hørsholm har den højeste timepris i hele landet.

Hvordan det hænger sammen er svært at forklare, når det er de samme regler og skemaer, som kommunerne skal forholde sig til.

 Jørgen Simonsen, Formand, Dansk Byggeri Nordsjælland

I Nordsjællandske kommuner som Fredensborg, Frederikssund og Helsingør er ydelsen gratis, mens det i Hørsholm koster intet mindre end 914 kroner i timen at få sagsbehandlet sin byggetilladelse.

- Hvordan det hænger sammen er svært at forklare, når det er de samme regler og skemaer, som kommunerne skal forholde sig til, siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen, i en pressemeddelse.

De tre dyreste kommuner i Nordsjælland er ud over Hørsholm også Furesø og Rudersdal med en timepris på henholdsvis 667 og 721 kroner.

Læs også I Ishøj er børnehaverne Danmarks dyreste

- Når man tænker på, at kommunerne ikke må tjene penge på byggetilladelserne, og derfor kun må opkræve et gebyr, der svarer til deres udgifter, så vil jeg mene, at en fair timepris vil ligge omkring de 500 kroner. Og her lægger alle vores lokale kommuner i Nordsjælland desværre et par hundrede kroner over den pris, siger Jørgen Simonsen.

Dansk Byggeri Nordsjælland ser man positivt på, at nogle kommuner udsteder byggetilladelserne gratis, da det er positivt signal at sende og er med til at gøre det attraktivt at bo og investere i Nordsjælland. Så længe det altså ikke betyder længere ventetid.

Hver gang postnummeret skifter, skifter prisen også på, hvor meget det koster at få sagsbehandlet en byggetilladelse. Her kan du få et overblik over, hvad det koster i netop din kommune og sammenligne med nabokommunerne.

Timepris for sagsbehandling af byggetilladelse i 2016:

Albertslund: 600 kroner
Allerød: 700 kroner
Ballerup: Gratis
Brøndby: 628 kroner
Dragør: 650 kroner
Egedal: 675 kroner
Frederiksberg: 741 kroner
Fredensborg: Gratis
Frederikssund: Gratis
Furesø: 653 kroner
Gentofte: 695 krone
Gladsaxe: 641 kroner
Glostrup: 602 kroner
Greve: 625 kroner
Gribskov: 712,89 kroner
Halsnæs: 680 kroner 
Helsingør: Gratis
Herlev: 660 kroner
Hillerød: 715 kroner
Hvidovre: 688 kroner
Hørsholm: 890 kroner
Høje-Taastrup: 631 kroner
Ishøj: 629 kroner
København: 550 kroner
Køge: 551 kroner.
Lejre: Gratis
Lyngby-Taarbæk: 654 kroner
Roskilde: Gratis
Rudersdal: 706 kroner
Rødovre: 864 kroner
Solrød: 485 kroner
Stevns: Gratis
Tårnby: 517 kroner
Vallensbæk: 438 kroner