Kommune har stadig tillid til plejefirma efter alvorligt svigt

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Gribskov har stadig tillid til Attendo efter en sag om svigt.

Der skete alvorlige fejl i behandlingen af en 91-årig kvinde, der døde i maj.

Plejepersonalet hos Attendo holdt ikke øje med et sår, som kvinden havde fået.

quote Det er kedeligt, at der skal et dødsfald til for at få fokus på det svigt, som vi synes, at Attendo står for i ældreplejen.

Torben Møgelhøj, formand for Ældrerådet i Gribskov

På baggrund af episoden har kommunen givet plejefirmaet Attendo et såkaldt rødt påbud, hvilket betyder, at man har konstateret en 'væsentlig misligholdelse' af kontrakten, skriver Netavisen Gribskov.

Ældrerådet i Gribskov har længe oplevet problemer med ældreplejen i kommunen: 

- Det er kedeligt, at der skal et dødsfald til for at få fokus på det svigt, som vi synes, at Attendo står for i ældreplejen, siger Torben Møgelhøj, formand for Ældrerådet i Gribskov, til TV 2 Lorry.

- Man oplever, som i sagen med den 91-årige, at denn ældre ikke får de ydelser, som man er visiteret til, eller at man får ydelsen, men af personale, der ikke er kvalificeret, siger han. 

Mennesker fejler

TV 2 Lorry har talt med formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Gribskov Kommune, Birgit Roswall, Venstre:

Har du stadig tillid til Attendo efter denne sag: 

- Ja, det har jeg sådan set. Men nu har vi bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om et uvildigt besøg. Så jeg afventer, hvad de har at sige, før vi siger noget til Attendo. Vi tager de røde påbud meget alvorligt, så der skal ske handling, og det forventer jeg, at Attendo er i fuld gang med, så det ikke sker igen.

Formanden for Ældrerådet i Gribskov fortæller, at han kender til flere plejesvigt. Gør det indtryk på dig?

- Det gør indtryk, når nogen siger, de kender til plejesvigt. Hvis man kender til plejesvigt, som vi ikke kender til i kommunen, så vil jeg opfordre til, at de kommer på banen, for det kan vi ikke have. 

Hvad giver dig troen på, at Attendo igen kan leve op til borgernes forventning?

- Borgerne skal kunne have tillid, for det er alvorligt, når de laver sådan et svigt. Derfor skal de følge op på det - og det har de lovet at gøre. Det er klart, at det ikke er godt nok, og vi skal have sikkerhed for, at de får lavet nogle procedurer, så den slags ikke sker mere. 

Ændrer ikke noget på kommende udbud

Erkender du, at kommunen har et ansvar?

- Selvfølgelig har kommunen et ansvar for, at vi sikrer, at plejen leveres som den skal på bedste mulige måde. Der skal ikke ske svigt over for borgeren. Det skal der følges op på, og det gør vi også.

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger fremgår det af kontrakten mellem Gribskov Kommune og Attendo, at selskabet får 30 kr. pr. patient pr. dag - uanset hvor mange hjemmebesøg, patienten skal have. Mens andre kommuner afregner med en timepris baseret på hvor mange besøg, der rent faktisk er.

 Er det her et tegn på, at I er landet på en for lav pris, som Attendo ikke kan levere på?

- Nej, det mener jeg ikke. Vi konkurrenceudsætter alle opgaver, der kan konkurrenceudsættes. Det gør vi for at sikre en god kvalitet og en god økonomi. I det her udbud har vi vægtet pris 50 procent og kvalitet og andre parametre de øvrige 50 procent.

Giver denne sag stof til eftertanke til næste gang i skal forhandle et udbud?

- Det tror jeg faktisk ikke. Når der er mennesker indblandet, så sker der desværre fejl, men vi skal lave nogle procedure og sikre, at vi lærer af de fejl, vi har begået, siger Birgit Roswall.

Forløbet med den afdøde 91-årige

• Gribskov Kommune modtog 15. maj 2017 en klage fra en borger over pleje af borgerens 91-årige mor. 
• Samme dag iværksætter Gribskov Kommune en undersøgelse af forløbet.
• Den 91-årige borger indlægges 20. maj på sygehuset og afgår dagen efter ved døden.
• Dødsårsagen er ikke fastslået.
• Gribskov Kommunes undersøgelse fastslår efterfølgende, at der er sket alvorlige fejl i Attendos pleje af den pågældende borger.
• På baggrund af undersøgelsen beslutter Gribskov Kommune at tildele Attendo et alvorligt (rødt) påbud. Samtidig pålægges Attendo at udarbejde en handleplan inden for 3 dage, så der rettes op, og det ikke gentager sig.
• Gribskov Kommune har siden fulgt Attendos arbejde med handlingsplanen tæt, således at der både sikres tiltag nu og her samt sker en langsigtet forbedring af kvaliteten.
• Gribskov Kommune har over for den 91-åriges pårørende dybt beklaget forløbet.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik