Kommune vokser markant, men der er ingen nye skoler på vej

Rødovre Kommune vokser markant. Men kommunen har valgt at udvide de eksisterende skoler fremfor at bygge nye skoler til de tilflyttende børn - og det er kritisabelt, mener frustreret Rødovre-borger.

Rødovre Kommune udvider i stor stil for tiden med blandt andet en masse nye boliger. Derfor kommer der også løbende flere indbyggere til kommunen heriblandt nye skoleelever.

I 2018 forventede Rødovre Kommune at antallet af elever ville stige med 1.400 henover ti årMen den nyeste prognose, som TV 2 Lorry har modtaget onsdag, viser, at antallet af elever er nedjusteret til 900 nye elever de kommende ti år. 

Alligevel er familiefaren Kasper Møller fra Rødovre frustreret over, at kommunen har valgt at udvide de eksisterende skoler fremfor at bygge en ny. 

- Jeg er som forælder dybt bekymret over, at kommunalbestyrelsen og borgmesteren har valgt en løsning, hvor man presser flere børn sammen på mindre plads. Jeg frygter, at det vil give nogle dårlige vilkår for børnene og de ansatte, siger han til TV 2 Lorry.

Planen er, at de nye elever skal fordeles på Rødovres 6 almindelige folkeskoler.

Ifølge formand for Børne- og Skoleudvalget Flemming Lunde Østergaard Hansen (S) er udvidelse den bedste løsning.

- Det stigende elevtal er ikke udelukkende koncentreret i én del af kommunen. Hvis en ny skole skal kunne dække behovet, vil der derfor være behov for markante ændringer af de nuværende skoledistrikter. Samtidig vil det være markant dyrere at bygge en helt ny skole, i stedet for at udbygge de eksisterende, hvilket der i øvrigt er plads til, forklarer han. 

Fællesarealerne

Det er i første omgang Rødovre Skole, der bliver udvidet. Her bygger kommunen en ny bygning med fire nye klasselokaler.

Kasper Møller, som har to børn på Rødovre Skole, mener, at det er uholdbart.

- Man vælger en løsning, hvor man udvider med klasselokaler. Men man udvider ikke de eksisterende, fælles faciliteter på skolerne som skolefaciliteter, idrætsfaciliteter og legepladser, siger han og fortsætter:

quote Det ærgrer mig meget, at det nu er kommet frem, at der aldrig er lavet beregninger, for jeg erindrer, at borgmesteren har sagt, at der var lavet beregninger på det.

Kim Drejer Nielsen (K),  medlem af Børne- og Skoleudvalget, Rødovre.

- Det betyder, at børnene er flere om at deles om det, der er. Det er jo klart en forringelse, siger Kasper Møller.  

Ifølge Flemming Lunde Østergaard Hansen har de øje på netop fællesarealerne. 

- I forbindelse med udvidelserne af skolerne vil der blive set på behovet for at udvide fællesarealerne. Ved hver enkel udbygning er der nedsat en styregruppe, som kommer med konkrete forslag til udbygningerne, fortæller han.

Styregruppen består blandt andet af repræsentanter fra den relevante skole, herunder skoleleder, SFO-leder, medarbejderrepræsentant og forældrevalgt repræsentant fra skolebestyrelsen. Desuden vil skolebestyrelsen og medarbejdere blive inddraget, lyder det.

Det er netop denne styregruppe som i enighed har anbefalet den kommende udbygning på Rødovre Skole. 

Kasper Møller er bekymret for, hvordan trivslen fremover vil være på skolerne i Rødovre.
Kasper Møller er bekymret for, hvordan trivslen fremover vil være på skolerne i Rødovre.
Foto: Andreas Hentze Madsen - TV 2 Lorry

Er en ny skole for dyr?

Det er også en enig kommunalbestyrelse, der har stemt for udvidelse af de eksisterende skoler.

Kim Drejer Nielsen, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Rødovre, stemte for af to årsager.

- Jeg købte idéen om at udvide, fordi dét, der blev fremført, var, at det var for dyrt at bygge en ny skole. Og jeg havde også selv svært ved at se, hvor vi skulle få plads til en ny skole. Rødovre er en tæt befolket kommune, siger Kim Drejer Nielsen (K), der er medlem af Børne- og Skoleudvalget i Rødovre.

Men de argumenter køber Kasper Møller ikke længere.

- Argumentet har været, at det er for dyrt, og at man ikke finde plads til en ny skole. Men nu viser det sig for det første, at man ikke har beregnet på, hvad det vil koste at bygge en ny skole.

- Og for det andet så har man, efter at man har sagt, at der ikke kan findes plads til en ny skole, alligevel fundet plads til endnu mere bebyggelse på kommunens arealer, siger Kasper Møller.

 Har ikke beregnet prisen på ny skole

Han undrer sig også over, hvorfor borgerne ikke er blevet præsenteret for de beregninger, som borgmesteren flere gange har refereret til.

Og efter flere henvendelser til kommunen har han nu fået et svar fra kommunen, hvor der står, at de aldrig har beregnet på, hvad en ny skole vil koste.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ses den aktindsigt, som Kasper Møller modtog fra Rødovre Kommune.
Her ses den aktindsigt, som Kasper Møller modtog fra Rødovre Kommune.

De nye oplysninger kommer bag på Kim Drejer Nielsen.

- Det ærgrer mig meget, at det nu er kommet frem, at der aldrig er lavet beregninger, for jeg erindrer, at borgmesteren har sagt, at der var lavet beregninger på det, men at det ikke kunne betale sig med en ny skole, fortæller han og fortsætter.

- Og så må jeg indrømme, at efterhånden som byudviklingen har taget fart, så ærgrer det mig da, at man aldrig har taget højde for, om man kan lægge en skole et sted. For der er efterhånden mange ting, man kan finde plads til - men ikke en skole. Så det skulle have været med i vores overvejelser, forklarer han.

Flemming Lunde Østergaard Hansen påpeger, at hvis kommunalpolitikerne havde bedt om en beregning, så ville de blive udarbejdet. Han mener desuden ikke, at det er nødvendigt at regne på, hvad en ny skole koster.

- Der er flere kommuner, som i de senere år har bygget nye skoler. Det er derfor let at vurdere forskellen mellem nybyggeri og udbygning af eksisterende skoler, også selvom der ikke er lavet specifikke beregninger gældende for Rødovre Kommune. Der findes desuden ikke egnede kommunale grunde til formålet. Der hvor der primært bliver bygget, er på privat jord, forklarer han. 

Det har desværre ikke været muligt for TV 2 Lorry at få en kommentar fra Rødovre Kommunes borgmester Erik Nielsen om sagen trods flere forsøg.

En postgang for sent

Kasper Møller ønsker, at der nu vil være en større gennemsigtighed fra kommunen side.  

- Jeg håber naturligvis, at vi kan få indblik i de her beregninger, og hvad der ligger til grund for de her beslutninger, så vi kan få en kvalificeret diskussion af, hvad der er den bedste løsning for Rødovre, siger han. 

Kim Drejer Nielsen mener dog ikke, at der er så meget at diskutere.

- På nuværende tidspunkt er det en postgang for sent, og det er derfor, at jeg ærgrer mig meget. For nu er vi så langt i planlægning, så derfor tror jeg, at det bliver svært at ændre på noget, siger Kim Drejer Nielsen.

Se hele TV 2 Lorrys indslag om sagen herunder:

Rødovre udvider eksisterende skoler i stedet - en far frygter voldsomt pres på skolerne

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik