Kommune vil lukke værested: "Der er ingen tilsvarende tilbud"

Socialforvaltningen vil fjerne tilskuddet til et værested for sindslidende i København. - Ingen tilsvarende tilbud, lyder kritikken fra brugere og medarbejdere.

Københavns Kommune skal i alt spare 80 millioner kroner på budgettet, og forvaltningen har derfor udarbejdet et sparekatalog, som politikerne skal tage stilling til.

I det nyeste forslag er det præciseret, at værestedet Mamma Mia står til at miste deres tilskud, og det betyder, at stedet skal lukke.

quote Mamma Mia giver mig ro. Det har gjort, at mit selvværd er vokset utroligt meget, fordi de tror på mig. Når de tror på mig, så tør jeg mere. Men hvis jeg ikke har det, er jeg bange for, at jeg kommer til at isolere mig igen.

Tina Bidstrup, lider af socialfobi og er bruger af Mamma Mia

- Jeg synes, at det er mere end ærgerligt, for det er jo et tilbud, som rigtig mange sindslidende i Nordvestkvarteret bruger, og der er ikke nogle tilsvarende tilbud, siger Henrik Gundersen, der er leder af værestedet.

I sparekataloget lyder en af begrundelserne for, at tilskuddet til Mamma Mia skal sløjfes ellers, at der i nærheden ligger to andre tilbud til sindslidende.

Her refererer kommunen til Videns- og kompetencecentret i Nordvest (Frinova) og Café Vigør. Men de to tilbud kan ikke erstatte Mamma Mia, mener lederen.

- De to andre tilbud er målrettet folk, der har andre ressourcer. Det ene er et arbejdstilbud, og det andet er et videns- og kompetencecenter, hvor man kan uddanne sig som sindslidende. Mamma Mia kan noget andet. Det handler mere om at skabe en tryg ramme, der er uden for sit eget hjem, siger Henrik Gundersen til TV 2 Lorry.

Bruger: Værestedet er vigtigt for mig

Tina Bidstrup lider af socialfobi. For hende er værestedet Mamma Mia årsagen til, at hun har fået det bedre.
Tina Bidstrup lider af socialfobi. For hende er værestedet Mamma Mia årsagen til, at hun har fået det bedre.
Foto: Mamma Mia

Tina Bidstrup lider af socialfobi og er aktiv bruger af Mamma Mia, og hun er enig med Henrik Gundersen. For hende kan værestedet noget helt særligt, som ingen andre steder kan.

- Jeg har været rundt og se på andre tilbud, men det var først på Mamma Mia, at jeg følte mig tryg. Der er små rum, og man kan trække sig tilbage. Jeg har brug for at lære at være sammen med andre mennesker mere end noget andet, for det er det, jeg ikke kan finde ud af, og det lærer jeg på Mamma Mia, siger hun.

Tina Bidstrup har i mange år isoleret sig i sin lejlighed, men ved at have værestedet at besøge, har hun haft et formål med at bevæge sig uden for. Hun frygter derfor, at hun får et tilbagefald, hvis værestedet lukker.

- Mamma Mia giver mig ro. Det har gjort, at mit selvværd er vokset utroligt meget, fordi de tror på mig. Når de tror på mig, så tør jeg mere. Men hvis jeg ikke har det, er jeg bange for, at jeg kommer til at isolere mig igen, siger hun.

Borgmester holder fast

Det er endnu ikke politisk vedtaget, hvorvidt Mamma Mia skal lukke, og det samme gælder studiefællesskabet Bogstøtten for studerende med psykiske lidelser, der også er lukningstruet ifølge sparekataloget.

Socialborgmester, Mia Nyegaard, Rad.V., har tidligere sagt, at hun håber, at der kan findes penge til Bogstøtten andre steder, men at hun lige nu bliver nødt til at forholde sig til, at hun har et budget, hvor der skal spares 80 millioner kroner.

Til spørgsmålet om det er rimeligt, at også Mamma Mia står til at lukke, er hende svar nogenlunde det samme:

- For mig at se er det i det hele taget ikke rimeligt at spare på det sociale område. Der mangler helt grundlæggende penge til de mest udsatte i samfundet. Sammen har Socialudvalget og jeg den bunde opgave, at vi skal levere et budget i balance inden budgetforhandlingerne. Og kravet er, at vi skal finde besparelser for over 80 millioner kroner, skriver hun i en mail til TV 2 Lorry. 

Men er det den rigtige prioritering at vælge at lukke værestedet Mamma Mia, der bliver brugt af mange forskellige sindslidende?

- Hvis det stod til mig, ville vi ikke spare gode tilbud væk. Men lige nu er faktum, at vi skal prioritere vores penge, og det kommer desværre til at gå ud over nogle at de tilbud, vi har, skriver hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik