Kommune stiller jordemor til rådighed for gravide ansatte

Sygemeldinger fra offentligt ansatte med graviditetsgener koster hvert år statskassen millioner. Det skal nyt projekt afhjælpe.

Når offentligt ansatte sygemelder sig på grund af smerter og gener under graviditeten, koster det hvert år statskassen dyrt. Staten skal nemlig betale refusion tilbage til arbejdspladserne for graviditetsbetinget sygefravær.

Men med den rigtige vejledning kan en stor del af sygedagene blandt de gravide undgås.

Ifølge Københavns Kommune viser erfaringer fra Norge, at man ved at tilknytte en jordemoder, der kan rådgive og hjælpe de gravide, kan undgå op til en tredjedel af sygefraværet.

quote Jordemoderen kan hjælpe de gravide med at skelne mellem de helt normale gener, som en graviditet ofte giver, og symptomer, som man skal være mere opmærksom på.

Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen

Derfor vil Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning fremover have en jordemoder til rådighed for medarbejderne i det øjeblik, de informerer arbejdspladsen om graviditeten.

- Mange gravide oplever smerter og gener i forbindelse med arbejdet. Derfor er det vigtigt, at vi passer godt på vores medarbejdere og hjælper dem med at tilrettelægge arbejdsdagen, så vi kan hjælpe de gravide med at forebygge smerterne og blive på arbejdspladsen, fortæller sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

En million kroner afsat

Københavns Kommune har netop afsat knap en million kroner til projektet, som i første omgang foregår i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i 2018.

Ifølge Jordemoderforeningen er sygefravær blandt gravide et stigende problem, som jordemødre kan være med til at løse

- Jordemoderen kan hjælpe de gravide med at skelne mellem de helt normale gener, som en graviditet ofte giver, og symptomer, som man skal være mere opmærksom på. Når jordemoderen møder den gravide ude på hendes arbejdsplads, er der de bedste muligheder for både at tilrettelægge et forløb ud fra hendes jobsituation, men også for at være med til at styrke dialogen med ledelsen om at skabe de bedste rammer for at undgå sygemelding, siger formand for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo.

41 procent af gravide har sygefravær

I 2016 havde 41 procent af alle gravide blandt blandt Københavns Kommunes ansatte sygefravær i forbindelse med graviditeten.

Alene i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der med 10.000 ansatte er landets største sundhedsforvaltning, havde medarbejderne i 2017 8.079 graviditetsbetingede sygefraværsdage, svarende til 31 årsværk.

En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser, at der er sammenhæng mellem arbejdsforhold og sygemeldinger under graviditeten:

 - Vi har flere medarbejdergrupper som køkken-, rengøring- og SOSU-personale, der foretager tunge løft. Ved at hjælpe dem med at tilpasse deres arbejdsdag, så de undgår smerter og gener, kommer det både den gravide, arbejdspladsen og borgerne i København til gode, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

I projektet skal jordemoderen give specialiseret rådgivning, så medarbejderne kan forebygge smerter og gener relateret til graviditeten. Desuden skal jordemoderen også være i kontakt med den gravides leder og sikre, at arbejdsopgaverne tilpasses til den gravides ressourcer.

Fakta om projektet i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

julehjælp

playFra corona-hjælp til julehjælp: Ubenyttede gavekort gives videre til trængende

Snorre Byrial Pedersen

playJulegaver til hjemløse er et hit – sådan kan du hjælpe

vask

Robotter skal gøre sengene rene på hospital

cosedis

Nicolas' luftfotos hitter: Se 28 pletskud her

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere