Kommune-spam: København i valg-ups

Både folk, der ikke har stemmeret, folk, der allerede har stemt, folk, der er flyttet, og børn har fået sms'er fra Københavns Kommune, der minder dem om, at de skal huske at stemme.

Københavns Kommune har i et forsøg på at få flere borgere ned til stemmeurne i dag sendt sms'er ud til borgerne i løbet af onsdagen for at minde dem om at deltage i afstemningen om retsforbeholdet.

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for den kommunale sms-reminder. Det ses tydeligt på Facebook. Her er både brugere, som er forundrede over, at de har modtaget adskillge sms'er med den samme ordlyd. Andre er irriterede over, at sms'en blev sendt sent om aftnen, og nogle borgere føler sig spammet og sætter spørgsmålstegn ved, om kommunens sms'er overhovedet er lovlige.

Nej tak til sms'er fra kommunen

Flere brugere har skrevet til Københavns Kommune på deres Facebookside, og til TV 2 Lorry. I en besked fra en bruger til kommunen kan man læse at vedkommende ikke ønsker at være på sms med kommunen:

- Tak for reminder om valg. Jeg ville egentlig helst have været den foruden, og i hvert fald gerne foruden tre af dem. Jeg føler egentlig ikke behov for at være på sms med min kommune, lyder beskeden fra en bruger.

En anden bruger opponerer mod det sene tidspunkt, som sms'en er sendt på:

- Københavns Kommune sender sms'er sent om aftenen. Jeg synes virkelig det er dårlig stil, skriver Anders Iversen, der har modtaget sin sms kl. 22.30, til TV 2 Lorry.

Philip Rüssell Pedersson fra København fortæller til TV 2 Lorry, at han fik tre af de samme sms'er med en times mellemrum.

- Jeg synes, det er et fint tiltag at udsende en lille påmindelse til befolkningen om vigtigheden af at stemme, siger han.

Men han vil dog gerne understrege, at han også mener, at kommunen bør gøre noget, ved det system, der sender sms'en ud, så man kun får den én gang.

Flere borgere har rettet henvendelse til Københavns Kommune, fordi de har modtaget den samme sms af flere omgange.

- Nu har jeg modtaget tredje sms angående valget. Kl. 13.27 samt 14.12 og 14.29 . Det er for meget, hvordan får jeg de sms stoppet ? Spørger en bruger kommunen.

Sms'er til børn og ikke stemmeberettigede

Det er dog ikke kun antallet af sms'er, der har været et problem. Også folk, som slet ikke er stemmeberettigede, har modtaget en reminder, om at huske valget.

- Giv mig et valgkort og lade være med at drille os, der ikke må stemme! Sådan lyder kommentaren til kommunen, fra en borger, der til TV 2 Lorry forklarer, at han slet ikke har stemmeret i Danmark.

Også mindreårige har fået sms'en, der opfordrer til at gå ned og stemme i dag.

Selv borgere, der allerede har stemt, fordi de har benyttet sig af muligheden for at brevstemme, har fået en sms fra kommunen.

- I behøver ikke at sende mig flere sms'er om valget. Jeg har nu modtaget tre her i dag, men jeg stemte altså for flere dage siden, lyder en anden kommentar til kommunen.

På kommunens Facebookside, kan man også læse en besked fra en borger, der slet ikke skal stemme i København, da hun ikke længere bor i kommunen.

Menneskelig fejl bag sms-ups

Grunden til kommunens sms-kiks skyldes en fejl forklarer Københavns Kommune til TV 2 Lorry i dag.

- Der er tale om en menneskelig fejl, som er sket hos det firma, som varetager opgaven med at sende sms'er ud for Københavns Kommune, det fortæller Stefan Jessing Lund pressekonsulent i Københavns Kommune.

Kommunen er opmærksom på, at flere borgere har modtaget adskillige sms'er. Kommunen har nu rettet henvendelse til virksomheden, som står for opgaven.

Hos Københavns Kommune ved de godt, at valg-sms'en ikke er blevet modtaget lige positivt alle steder.

- Vi sender sms'er som et forsøg på at stimulere borgernes interesse for demokratiet. Det er beklageligt, hvis nogle borgere føler sig spammet. Som kommune er vi ikke ude på at genere nogen, sms'erne er ment som en service, da det er også en kommunal opgave at vække borgernes interesse for demokratiet, siger Stefan Jessing Lund til TV 2 Lorry.

Forklaringen på, at også børn og mindreårige har fået sms'erne, er at børnenes mobiltelefoner står i forældrenes navn, dermed er det ikke muligt at se, hvem, der gemmer sig bag nummeret.

Er det overhovedet lovligt?

En borger er særligt utilfreds med kommunens sms, han mener slet ikke, at det er lovligt for kommunen at sende sms'er til borgeren uden at have fået lov:

- Det er fuldstændig ligegyldigt hvad indholdet af beskeden er, for det er grundlæggende et demokratisk problem når I uden borgernes samtykke giber ind de deres liv, som når I idag vælger at spamme mig, lyder det blandet andet.

Men Københavns Kommune har faktisk spurgt Datatilsynet om lov, inden de sendte sms'er ud til borgerne.

- Da Datatilsynet undersøgte de forskellige aspekter i denne type sms, vurderede de, at samfundets og kommunens interesse i at øge valgdeltagelsen vejer tilstrækkeligt tungt til, at der kan udsendes en sms til alle vælgere, lyder kommunens svar.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik