Foto: TV2 Lorry

Kommune skræmmer larmende fugle væk

Roskilde kommune har stiller en "Råge-forskrækker" op ved en rågekoloni i Viby Sjælland.

I et villakvarter i Viby har de fået så ubehagelige naboer, at de tager opfindsomme metoder i brug for at skræmme dem væk.

Det er en rågekoloni, der med skrig og skrål plager kvarteret, så husejerne ikke kan holde ud at være i haven om sommeren.

Rågeforskrækkeren er et automatisk fugleskræmsel i form af en solcelledrevet højtaler der reagerer på lyd, som Roskilde Kommune nu sætter ind i forsøget på at få bugt med den rågekoloni der længe har generet det nærliggende nabolag i Viby.

- Den virker ved, at den lyder som en rovfugl, og så larmer den, når den opfatter råger i nærheden. Den kan også lyde som skud fra en gaspistol, og det skræmmer rågerne væk fra området, fortæller Søren Navntoft, som er biolog ved Mortalin til sn.dk.

Det er lydoptagelser af rovfugle der bliver afspillet fra fugleskræmslet og skuddene der kommer ind i mellem skal give en afveksling, så det lyder så naturligt som muligt.

Rågeforskrækkeren er tændt mellem klokken 6 og 21 med en pause midt på dagen. Men lydene aktiveres altså kun af rågernes egen larm.

Rågeskræmmeren er ikke eneste træk mod rågerne.

Med en særlig tilladelse fra Naturstyrelsen er det tilladt at skyde råger fra 1. maj - 15. juni.