Kommune med nyt mål: Ingen børn og unge skal ryge

I år 2030 skal ingen børn og unge under 18 år ryge i Helsingør. Sådan lyder kommunens klare ambition.

I Helsingør er der markant flere børn, unge og voksne, der ryger, end på landsplan.

Antallet af rygere er stigende. Sådan lyder den kedelige udmelding i en pressemeddelelse fra Helsingør Kommune.

Så mange ryger i Helsingør:

  • Fem procent af eleverne i 8. klasse i Helsingør Kommune ryger dagligt. På landsplan er det to procent af 8. klasseseleverne, der ryger dagligt.
  • Blandt unge mellem 16 og 24 år er der 24 procent daglige rygere i kommunen. På landsplan er andelen 17 procent.

Kilde: Helsingør Kommune

Men nu vil kommunen have vendt tendensen, og de har derfor indgået et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og sat sig et klart mål: I 2030 skal ingen børn og unge under 18 år ryge.

Samtidig er det ambitionen, at under fem procent af befolkningen i kommunen ryger i år 2030.

- Børn og unge har ret til at vokse op uden røg og på sigt undgå at overtage de voksnes dårlige vaner. Det er vi gerne med til at tage ansvar for, siger formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Mette Lene Jensen, i en pressemeddelelse.

Borgere skal være sunde

Til TV 2 Lorry fortæller udvalgsformanden, at man som partner med Kræftens Bekæmpelse får tilsendt værktøjer, logoer og en brandingpakke, som kan bruges i indsatsen.

- Jeg ved ikke, hvad der præcis er i den brandingpakke. Men vi fortsætter også med vores rygestopkurser og telefonrådgivning. Vi kører også et forskningsprojekt med Trygfonden (Rigere uden røg, red.) sideløbende med det her, siger Mette Lene Jensen til TV 2 Lorry.

Nu er du jo venstrekvinde. Er det liberalt at blande sig i, om folk må ryge?

- Det kan du jo godt sige, at det ikke er. Men vi skal opfordre borgere til at få et sundt helbred. Det gavner også vores økonomi. Men vi kommer ikke til at indføre sanktioner og banke på folks døre.

I har rygeforbud på skoler og institutioner. Hvorfor ikke også indføre det på rådhuset?

- Det kunne være en mulighed, men er det medarbejderne på rådhuset, der skal være forbilleder for de unge? Vi skal få de unge til helt at lade være med at begynde at ryge. Men jeg hører på vandrørene, at medarbejderne ønsker et forbud på rådhuset, siger Mette Lene Jensen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik