Kommune har fået nok: Fyrer skandaleramt plejefirma

Gribskov Kommune vil ikke længere lade Attendo tage sig af kommunens syge borgere i eget hjem.

Fra 1. maj får sygeplejepersonalet i firmaet Attendo ny arbejdsgiver. Det bekræfter Gribskov Kommune overfor TV 2 Lorry. 

Et enigt byråd har besluttet at hjemtage opgaven med hjemmesygepleje i kommunen efter en lang række skandalesager med det svenske Attendo. 

- Vi har desværre været vidne til en række eksempler, hvor vores borgere ikke har fået en acceptabel behandling. Derfor er jeg glad for, at vi med enighed i byrådet nu kan indgå en aftale, hvor Attendo ikke fortsætter med sygeplejen, men at vi kan få skabt en løsning med større kvalitet, lyder det fra borgmester Anders Gerner Frost fra NytGribskov.

quote I min optik kommer liv og helbred før økonomi.

Betina Sølver, formand for Ældre og Omsorg

Dyrere men tryggere

Hjemmesygeplejen blev i 2013 udliciteret til Attendo, og når opgaven kommer tilbage til kommunen, vil det koste 10 millioner kroner ekstra om året.

- I min optik kommer liv og helbred før økonomi - som handler om prioritering, hvorfor jeg er glad for, at det er et enigt byråd, der nu er blevet enige om at prioritere en hjemtagelse af hjemmesygeplejen, så borgerne igen kan have tillid og tryghed til den hjælp, de får fra kommunen, siger Betina Sølver, formand for Ældre og Omsorg fra Socialdemokratiet. 

 

 

Fejlbehandlede med døden til følge

Kritikken af Attendo blomstrede for alvor op sidste år, da en 91-årig borger, som plejefirmaet havde ansvaret for, døde som følge af fejlbehandling.

Flere tidligere ansatte er efterfølgende stået frem hos TV 2 Lorry og har fortalt om uuddannet arbejdskraft og dårlige arbejdsforhold hos plejefirmaet, der har fået flere røde påbud fra Gribskov Kommune. 

 

 

Opkrævede betaling for afdøde borgere

quote Vi har nu trukket en streg i sandet og sagt, at vi ikke tror på, at Attendo kan rette op det. 

Pia Foght, formand for Forebyggelse, Social og Sundhed

Senest kom det så frem, at firmaet har opkrævet kommunen for pleje af borgere, efter de var gået bort. Gennem 2016 og 2017 modtog firmaet mere end 13,4 millioner kroner fra kommunen for opgaver, de ikke udførte.

Attendo forklarer, at pengene for opgaver hos afdøde borgere blev opkrævet ved en fejl, mens flere ansatte har fortalt til lokalavisen Ugeposten, at der var tale om bevidst snyd. 

 

 

 

Beholder rengøringsopgaver

Selvom Attendo ikke længere skal varetage opgaven med hjemmesygepleje af godt 700 borgere i Gribskov, vil de stadig være at finde i kommunen. 

Firmaet vil fortsætte som leverandør til de andre udliciterede opgaver, de har i kommunen, såsom den almindelige hjemmepleje. Forskellen er, at de fremover kun skal tage sig af opgaver som rengøring, toiletbesøg og bad, men ikke længere sygefaglige opgaver som at skrifte forbinding eller rense sår. 

- Vi har nu trukket en streg i sandet og sagt, at vi ikke tror på, at Attendo kan rette op på det – vi tager opgaven tilbage på kommunale hænder. Øget kvalitet og faglighed hos medarbejderne koster. Vi skal give borgerne den optimale hjemmesygepleje og det indebærer, at sygeplejen varetages af fagligt uddannet personale, siger Pia Foght, formand for Forebyggelse, Social og Sundhed fra Socialdemokratiet.

De juridiske detaljer i aftalen mellem Gribskov Kommune og Attendo er endnu ikke faldet på plads, men kommunen forventer at overtage opgaven fra 1. maj.

Den ny aftale vil betyde, at kommunens ældre borgere, som er omfattet af hjemmesygepleje, får tilsendt brev med besked om de nye forhold.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik