Kommune hæver skatten: Skal gå til rottebekæmpelse

Antallet af rotteanmeldelser er siden 2014 mere end fordoblet i Lejre Kommune. Det får nu ejendomsskatten til at stige.

Borgere i Lejre Kommune skal fremover finde lidt ekstra kroner op ad lommen. 

Årsagen skyldes, at antallet af rotteanmeldelser er mere end fordoblet fra 2014 og til i dag. Derfor har kommunen nu brug for flere midler til at bekæmpe det stigende antal skadedyr, som plager dem. 

- Vi har udvidet bekæmpelsen og informationen. Det er også det, som afspejler sig i prisstigningen. Vi går blandt andet fra en enkelt rottebekæmper til tre, og fremover kan borgerne få hjælp alle ugens dage, siger borgmester Carsten Rasmussen, Soc.dem., til TV 2 Lorry.

Bekæmpelse koster

Helt konkret betyder det, at udgiften til rottebekæmpelse stiger fra 0,058 til 0,156 promille af ejendommes vurdering. Det vil sige, at borgere i Lejre fremover skal betale 156 kroner ekstra af hver million, som deres ejendom er vurderet til. 

- Det vil nok være to reaktioner på det nye initativ. Der vil nok være nogen, som siger, 'hold da op, nu stiger prisen, det er for meget'. Her vil andre nok nærmere tænke, at hvis man kigger væk fra beløbet, så er det en god ting, som skal skabe glæde for alle. Det er jo lige så vigtigt, at bekæmpelsen foregår inde ved naboen som en selv, lyder det fra borgmesteren.

Foruden stigningen i antallet af rotteanmeldelser skyldes den ekstra opkrævning også, at en ny lovgivning kræver, at kommunerne også bekæmper rotter i weekender og på helligdage. 

Smækfælder og rovfugle

Derudover skyldes den ekstra udgift, at Lejre Kommune i bund og grund har valgt at øge kvaliteten af rottebekæmpelsen markant. 

- Den primære opgave er at sikre, at rotterne ikke kommer op fra kloakerne og ind i husene. Foruden en øget information og bekæmpelse har vi også sat penge af til at afprøve nye tiltag. Blandt andet forsøger vi os i øjeblikket med smækfælder, der sender en GPS-besked til rottebekæmperne, når den fanger en rotte. Vi overvejer også muligheden for at købe rovfulge, fortæller borgmesteren og tilføjer:

- Det helt overordnede mål er at få færre anmeldelser. Det er det helt centrale, da det vil give en større tryghed til borgerne. Derudover skal vi sikre en hurtigere og mere effektiv behandling af alle sager. 

Fra 1. januar 2019 har Lejre indgået en aftale med Nomus A/S, der fremover står for rottebekæmpelsen. 

Fakta om Lejres nye rotte-strategi

  • Lejre går fra 1 til 3 rottebekæmpere
     
  • Rottehunde tilknyttes rottebekæmperne
     
  • Kommunen skal hyppigere følge op på alle sager
     
  • Der skal laves en grundig bygningsgennemgang på alle nye anmeldelser
     
  • Øget fokus på mere miljøvenlig bekæmpelse
    ​​​
  • Kilde: Lejre Kommune

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik