Kommune går ind i kampen mod skattely og kræver gennemsigtighed

Albertslund Kommune underskriver charter fra udviklingsorganisation, der forpligter kommunen til at fravælge virksomheder, der skjuler penge i skattely.

Albertslunds borgmester, Steen Christiansen fra Socialdemokratiet, har torsdag forpligtet kommunen til at kappe bånd til virksomheder, der skjuler penge i skattely og samtidig arbejde for et marked med gennemsigitghed.

Ved en seance på rådhuset underskrev borgmesteren Oxfam Ibis’ charter for skattelyfri kommune. Oxfam Ibis’ generalsekretær Mie Roesdahl var til stede ved underskrivelsen.

- Det, vi signalerer og siger, når vi underskriver, er, at vi gennem de indkøb og de investerer, vi foretager, vil tilstræbe at gå efter virksomheder, der udviser ansvarlig skatteadfærd, siger borgmester Steen Christiansen til TV 2 Lorry.

Skal sende signal

Selvom det underskrevne papir ikke har nogen juridisk hjemmel - det vil sige ikke er juridisk bindende, så handler det ifølge borgmesteren om at sende et signal om nul tolerence over for skjulte penge.

quote Det er vigtigt at sende et signal om, at vi kun vil samarbejde med dem, der holder sig ingen for lovens rammer

Steen Christiansen, borgmester

- Vi synes, det er rigtig vigtigt at sende et signal om, at vi kun vil samarbejde med dem, der holder sig inden for lovens rammer. Det handler også om, at vi skal være med til at skabe et marked, der er gennemsigtigt.

Forsøgt tidligere, men uden effekt

Det er ikke første gang, Alberslund Kommune med borgmester Steen Christiansen blæser til kamp mod virksomheder, der skjuler penge i skattely.

I 2016 vedtog byrådet, at man ville straffe virksomheder, der har penge i skattely. Det fik dengang eksperter til at advare mod risiko for ulovlig praksis fra kommunens side.

- Man skal passe på med at agere moralens vogter, hvis man selv ender med at begå en ulovlighed. Hvis leverandøren begrænser sine skatter på lovlig vis, risikerer kommunen at handle ulovligt, sagde skatteadvokat og ekstern lektor ved Aarhus Universitet, Torben Bagge dengang til tv2.dk.

Samme år forsøgte Københavns Kommune at vedtage, at man kan suspendere samarbejdet med virksomheder, som har aktiviteter i skattely. Kommunen måtte dog opgive dette, da forvaltningen slog fast, at det i praksis ikke var muligt at gøre.

quote Sammen med andre kommuner arbejder vi på at udvikle fælleskommunale krav, som vi kan stille til firmaer

Steen Christiansen, borgmester

Flere kommuner på vej i ordningen

I Albertslund erkender borgmesteren da også, at den underskrevne charter ikke giver nogen lovmæssig hjemmel til at gøre noget, men snarere skal tolkes som en forpligtelse til at arbejde målrettet efter at komme skatteundragelse til livs.

- Det er vigtigt, at vi gør det, selvom vi ved, det er enormt kompliceret juridisk og lovgivningsmæssigt, siger borgmester Steen Christiansen.

Han henviser dog til, at man kan gribe efter lovlige værktøjer for at sikre gennemsigtig skatteadfærd.

- Allerede nu kan vi eksempelvis afkræve papirer fra firmaer, der viser, at de overholder reglerne. Sammen med andre kommuner arbejder vi på at udvikle fælleskommunale krav, som vi kan stille til firmaer, så vi sammen står stærkere, siger han.

Tidligere i år underskrev Næstved Kommune som landets første organisationen Oxfam Ibis' charter mod virksomheder med penge i skattely.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik