Kommune går i offensiven mod berygtede og populære lattergaspatroner

Ballerup Kommune har allieret sig med politiet om at øge tilstedeværelsen i de områder, hvor der fundet tomme gaspatroner. Håbet er, at færre bruger dem.

På flere områder i Ballerup ligger små, sølvfarvede gaspatroner og flyder.

De ligger særligt ved Ballerup Centret og Centrumgaden, og det bekymrer nu kommunen så meget, at der nu sættes gang i en særlig indsats, som skal få patronerne væk fra gadebilledet.

- Fundet af de tomme gaspatroner er bekymrende, fordi gaspatronerne kan misbruges til at opnå en lattergaseffekt ved indtagelse, siger Lone Junge Marcussen, centerchef for Børne- og Ungerådgivningen i Ballerup Kommune.

Kommunen har tidligere haft fokus på problemet, men alligevel er det oplevelsen, at brugen af de populære og berygtede gaspatroner er steget voldsomt.

Se TV 2 Lorrys indslag om sagen her. Artiklen fortsætter under videoen.

Efter en stigning i fund af lattergaspatroner har Ballerup Kommune ekstra fokus på problemet

Fokuseret indsats

Derfor går medarbejdere fra Ungeindsatsen daglige runder i Centrumgade, Ballerup Centret og andre centrale steder i byen.

Det sker som et led i kommunens tryghedsskabende og opsøgende indsats - denne gang krydret med både SSP-indsats og lokalpolitiet, som tager del i arbejdet med at sætte fokus på problemet.

- Det er for tilgængeligt. Det er for åbent, at du kan gå ind i en slikbutik og købe hundredevis af patroner, og så kan du gå ud og misbruge en gasart, som er så farlig, siger Lone Junge Marcussen.

Og det vækker frustration i Ballerup, at mange unge ikke er klar over, hvor farlig gassen er.

For det er absolut ikke uden risiko, når særligt unge mennesker bruger gassen som rusmiddel.

- Vi får både iltmangel-skader, nerveskader, men også vitaminmangel ved høje doser lattergas, som er nyt for os, forklarer Agnes Gullestrup, som er reservelæge ved Neurologisk Klinik på Glostrup Hospital, til TV 2 Lorry.

Politiet: Vi har fokus på problemet

Også Københavns Vestegns Politi er opmærksomme på problemet i Ballerup.

I en mail til TV 2 Lorry forklarer vicepolitiinspektør Thomas Mejborn følgende:

"Vi har fokus på unges brug af gaspatroner, blandt andet i Ballerup, og hvis vi møder unge mennesker, der bruger dem, så går vi i dialog med dem", lyder det i det skriftlige svar.

Men det bliver ved dialogen - for det er nemlig ikke ulovligt at have gaspatroner på sig.

Forældrene har et ansvar

Derfor skal der gøres en indsats i hjemmet, lyder det fra Ballerup Kommune.

- I bund og grund er det forældrene, der har et ansvar for at få talt med deres børn. Gøre sig kloge på, hvad det er, der er tilgængeligt derude. 

- Og hvordan hjælper man sit barn og unge menneske med at forholde sig til, hvad det gør ved en, og hvordan siger man nej til sådan noget.

Jesper Würtzen (A), som er borgmester i Ballerup Kommune, har nu henvendt sig til Erhvervsministeriet om sagen.

Her opfordrer han til at salg af gaspatroner, både i butikker og på nettet, bliver begrænset ved lov, oplyser Ballerup Kommune.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik