Kommune flytter borgere for at undgå hårdt ghetto område

I Helsingør er et større boligområde endt på ghettolisten. Kommunen skrider til handling og vil flytte flere beboere.

Siden 1. december har boligområdet Nøjsomhed i Helsingør været på regeringens ghettoliste.

Så torsdag før juleferien var kommunens Styregruppe for indsatsen mod parallelsamfund indkaldt til møde. Her aftalte man en indsats for området, så det ikke ender på regeringens liste over hårde ghettoområder.

quote Det er et spørgsmål om, at den sociale balance er tippet herude

Henrik Møller, formand for Kultur- og Turismeudvalget, Socialdemokratiet

- Vi har super travlt, for vi har sådan set kun to år til at få hele området af ghettolisten. Hvis man ryger på listen over hårde ghettoområder, så skal man enten rive en masse boliger ned eller sælge dem, siger Benedikte Kiær, der er borgmester i Helsingør for De Konservative

Sådan ender et boligområde på ghettolisten

Almene boligområder med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., kan komme på regeringens ghettoliste, hvis det opfylder mindst to af de følgende fire kriterier:

 

1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.

 

2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

 

3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

 

4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

 

Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Kommunen flytter borgerne

På mødet kort før juleferien aftalte styregruppen at arbejde videre i to spor, hvor det ene handler om, at ændre på beborsammensætningen. Det vil man blandt andet gøre ved at flytte nogle af familierne.

- Det virker jo et eller andet sted også som en eller anden form for overgreb i forhold til de familier, som det i givet fald kommer til at dreje sig om, men det er et spørgsmål om, at den sociale balance er tippet herude, og vi må gøre noget for at skabe en lidt mere harmonisk sammensætning. Det her er et af de greb, vi kan bruge, hvis det skal gøres indenfor den tidsramme som ghettoplanen arbejder med, siger Henrik Møller, formand for Kultur- og Turismeudvalget i Helsingør Kommune.

Man vil også have flere af beboerne i boligområdet Nøjsomhed i beskæftigelse og uddannelse, og flere skal blive bedre til dansk, så der igen skabes en højere grad af social balance, og så forskellene til det øvrige Helsingør mindskes, som kommunen skriver på sin hjemmeside.

I den her omgang er der dog ikke nogen, der vil blive tvangsflyttet.

- Den ene del af vores strategi er at ændre beboersammensætningen. Det kan vi gøre ved at ændre på nogle af lejemålene, og her går vi først og fremmest ind og hører, om der er nogen, som vi kan hjælpe videre ved at anvise dem en anden lejlighed, siger borgmester Benedikte Kiær.

Hun fortsætter:

- Det betyder, at vi skal ind og renovere og bygge om, og der kan man ikke bo i lejlighederne i mens. Men vi er ikke der, hvor vi skal til at tvangsflytte nogen eller gøre noget, som beboerforeningen ikke synes om, siger borgmester Benedikte Kiær.

Kommunen har foreløbigt sat to deadlines for indsatsen: 1. februar mødes gruppen igen og her har de en plan for beboerinformation og – involvering på dagsordenen. Fra 2021 skal boligområdet Nøjsomhed ikke længere kunne defineres som ghettoområde.

Kommunen oplyser i øvrigt, at området lever op til alle regeringens kriterier for et ghettoområde.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik