Kommune: Flygtningekvinder skal i arbejde

Et nyt projekt i Frederikssund Kommune skal få flere flygtningekvinder i job.

I Frederikssund Kommune vil man have flere flygtningekvinder i arbejde, derfor har de som et led i beskæftigelsesplanen gennemført et særligt tilrettelagt projekt, der har fokus på netop det.

Kommunen samlede fem syriske kvinder, der alle var på barsel til et 10-ugers program, hvor målet var, at de på sigt skulle blive selvforsøgende.

- Formålet med forløbet er, at øge deres lyst til at deltage aktivt på arbejdsmarkedet samt at give dem viden og indsigt i udvalgte temaer, så de dermed får en bedre forståelse af deres situation og muligheder i Danmark, siger Betina Petersen Marcussen, der er familiekonsulent i Aktiv Indsats og Integration i Frederikssund Kommune.

En gang om ugen mødtes kvinderne med hinanden og modtog oplæg om arbejdsmarked, sundhedspleje, børneopdragelse, kønsroller og dansk kultur og normer.

- Vi er rigtig glade for at deltage. Vi kommer lidt væk hjemmefra og får mulighed for at udtrykke os og tale om vores tanker og bekymringer. Det er en gevinst at komme ud, se hinanden og tale sammen. Det kan gøre hele dagen til en god dag, siger Ola Zamrini, der deltog i projektet, via tolken Hussein Sayed, som også har undervist på forløbet.

Motivation er vejen frem

Man kan komme langt med en gulerod, og et af forløbets vigtigste fokuspunkter har da også været motivation. De snakkede om, hvilke drømme og ambitioner, de havde, de skulle tilegne sig viden om arbejdsmarkedet, og de blev undervist i regler og love på området, så de gennem oplysning ville få lyst til at søge praktikforløb eller arbejde.

- En ville gerne være tjener, andre ville være buschauffør, skrædder eller tolk. Men de er ikke gearet til arbejdsmarkedet hjemmefra, og de får ofte børn tidligt, hvilket kan sætte en stopper for et eventuelt uddannelsesforløb, siger Tina Krejberg, der er sagsbehandler i Aktiv Indsats og Integration og har været med til at undervise de syriske kvinder.

Underviserne har brugt dem selv som eksempler på, hvordan en hverdag og et familieliv kan hænge sammen med to arbejdende forældre, og ikke mindst hvad det betyder for børnene, at begge forældre arbejder.

- Som gruppe har de fået afklaring af nogle væsentlige bekymringer og en forståelse af, hvad det vil sige at være en del af det danske samfund, og det vil være et skridt hen imod at få foden inden for på arbejdsmarkedet, siger Tina Krejberg.

Kvinderne har valgt at etablere en privat mødregruppe for at fastholde og udvikle det netværk, de nu har fået med hinanden, og en af kvinderne er allerede startet i et praktikforløb i en forretning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik