Kommune: Det giver god mening at lukke børns behandlingshjem

Det giver mening økonomisk og fagligt. Men det giver ikke nødvendigvis mening for forældrene, at behandlingshjemmet Spanager lukker, lyder det fra Københavns Kommune.

Det er en svær, men nødvendig beslutning at lukke behandlingshjemmet Spanager. 

Sådan siger områdechef i Center for Socialpædagogik og Psykiatri i Københavns Kommune, Hallur Gilstón Thorsteinsson til TV 2 Lorry.

- Vi har et område, hvor der fattes penge, og der derfor skal prioriteres løbende. Så vi bliver nødt til at kigge på, om vi har de relevante tilbud, og om vi bruger de midler, vi har, forsvarligt, siger han.

Hallur Gilstón Thorsteinsson forklarer, at Spanager har kørt med et underskud på omkring fire millioner kroner de seneste to år, og at der er udsigt til samme resultat for 2019. Derudover har der i en længere periode været lav belægning på institutionen. Lige nu er 16 ud af Spanagers 24 pladser besat. Heraf er syv børn fra Københavns Kommune, der driver stedet.

Desuden flugter Spanager med sin geografiske placering i Lille Skensved ved Køge ikke med Københavns Kommunes nye strategi, “Tæt på Familien”, der handler om at anbringe børn tæt på hjemmet. I det hele taget ønsker kommunen at anbringe færre børn uden for hjemmet og fokusere mere på forebyggelse. 

Giver god mening

Sidstnævnte har dermed også indflydelse på den dalende efterspørgsel, og Spanager er ikke et særtilfælde. Flere lignende behandlingshjem er blevet lukket over de senere år, siger Hallur Gilstón Thorsteinsson.

- Det giver god mening i et økonomisk og et fagligt-strategisk perspektiv at lukke Spanager. Men det giver ikke nødvendigvis mening, hvis man er forældre til et barn, som er glad for at bo på Spanager. Derfor var det svært, da jeg skulle fortælle til forældrene, at dette primært handler om økonomi og overkapacitet, siger han.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Spanager

  • Spanager er en døgninstitution for børn og unge i skolealderen. Den er ejet af Københavns kommune, og de fleste elever kommer herfra. Spanager modtager også elever fra andre kommuner.
  • Spanager har til huse i en gammel herregård, som ligger cirka 10 km. vest for Køge, og 40 km. fra København.
  • Der hører 30 tønder land jord til Spanager. Bl.a en stor park, fodboldbaner, crossbane, gocart-bane, og Køge Å løber gennem parken.

Målgruppe

  • Fælles for alle børnene er, at de har brug for en meget struktureret hverdag, med høj grad af overskuelighed og forudsigelighed.
  • Mange af børnene på Spanager har neuropsykologiske vanskeligheder af forskellig karakter - primært mental retardering og/eller ADHD.
  • Desuden har mange af børnene, når de kommer til Spanager, svært ved at få gode relationer til andre mennesker, og nogle af dem har en decideret tilknytningsforstyrrelse.

 

Kilde: www.spanager.kk.dk

Har man overvejet, hvad det gør ved børn, at stedet lukker, og at de ikke ved, hvor de skal hen?
 
- Det har vi selvfølgelig. Det, der er sværest i det her, er, at det påvirker børnene. Og også forældrene og det dygtige personale. Vi ved, at de går en usikker periode i møde, indtil der er en afklaring. Men vi gør meget ud af at give en faglig stærk support, rådgivning og vejledning. Det er ikke børnenes ansvar, og vi skal forsøge at begrænse deres bekymring.

En ekspert kalder det her det værste, man kan udsætte disse børn for, og at det kan få fatale følger. Hvad siger du til det?
 
- Der er ingen tvivl om, at de her børn har haft for meget ustabilitet i livet. Derfor er det rigtig ærgerligt, at de endnu engang skal møde en overgang i deres liv, men vi finder det bedst mulige tilbud til dem fremadrettet. Spanager er et godt sted. Men det er ikke det eneste gode sted til børn, der har brug for denne type støtte og behandling.

Alle skal have et tilbud

Kan man nå at finde et sted til alle børn inden sommerferien?

- Det kan man, det er målet, og vi forventer, at vi når det for alle. Alle skal have et nyt tilbud, inden Spanager lukker. 

Har man overvejet at flytte børn og medarbejdere med gode relationer til samme sted?
 
- Vi bliver nødt til at kigge på behovene individuelt. Hvis der er relevante pladser, og familier og myndigheder er med på det, så er det en mulighed. Jeg kender ikke til eksempler på det lige nu, siger Hallur Gilstón Thorsteinsson.

Socialforvaltningen har de senere år skulle spare adskillige millioner kroner. I slutningen af januar kunne Berlingske skrive, at en ekstern rapport fra PwC, som forvaltningen selv havde bestilt, viste, at der var mulighed for at spare op mod 190 millioner kroner på driften i forvaltningen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik