Kommune afspærrer bygning og aflyser koncerter efter fund af asbest

Fund af asbestfibre i ikonisk opbevaringslager, der i dag bruges til kulturarrangementer, har fået Stevns Kommune til at afspærre Pyramiden og aflyse planlagte koncerter.

Sommerens planlagte kulturarrangementer i Pyramiden i Boesdal Kalkbrud er aflyst.

På sin hjemmeside oplyser Stevns Kommune, at bygningen er afspærret som følge af fund af asbestfibre, der stammer fra pladerne i bygningens tagkonstruktion.

Efter et tip fra arrangørerne bag en planlagt forestilling fik kommunen et ekstern firma til at undersøge for forekomst af asbest. 

- Resultaterne af nogle af jordprøverne viste spor af asbestfibre, udtaler Berith Burkandt, der er leder af Natur & Miljø i Stevns Kommune.

Det fik kommunen til at kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed for at få deres vurdering af sundhedsrisikoen.

Sammen med Arbejdstilsynet lyder styrelsens vurdering, at Pyramiden skal afspærres og undersøges yderligere, oplyser Stevns Kommune i en pressemeddelelse.

Kunstnere slog alarm

Pyramiden i kalkbruddet skulle i slutningen af august have været ramme for den visuelle koncertforestilling UrKlang i Spil over fire dage.

Det var folkene bag denne forestilling, der bekymrede havde rettet henvendelse til kommunen, fordi de havde hørt, at taget i Pyramiden indeholdt asbest.

Som følge af Arbejdstilsynets udmelding har holdet bag Urklang besluttet at aflyse deres forestilling.

- Vi har haft en tæt dialog med arrangørerne bag Urklang gennem hele forløbet, og sætter stor pris på den tillid, de har vist os undervejs, og som en ansvarlig arbejdsgiver er det forståeligt, at de må aflyse deres forestilling, siger Berith Burkandt.

Forestillingen UrKlang i Spil er nu aflyst.
Forestillingen UrKlang i Spil er nu aflyst.
Foto: Stevns Teaterforening

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at Pyramiden skal undersøges nærmere, før den igen kan bruges til rekreativt ophold. Vurderingen baseres på risikoen for, at asbesten fra jordprøverne kan hvirvles op og indåndes.

Pyramiden i det nu nedlagte kalkbrud nær Stevns Klint blev bygget som et opbevaringslager, men har de senere år fungeret som en slags kulturhus og har huset både teaterforestillinger og koncerter.

Den 20 meter høje og 60 meter brede pyramideformede bygning er tidligere af Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur forsøgt fredet.

Mens Pyramiden er afspærret og lukket for offentligheden, er kalkbruddet fortsat åbent.

Hvad viste undersøgelsen af Pyramiden?

  • Der lå stykker af tagplader inde i Pyramiden – det, som umiddelbart lader sig fjerne er nu væk. Resterne af tagplade på gulvet indeholdt ikke asbest.
  • Der er asbest i hovedparten af Pyramidens tagplader, da det var det almindelige byggemateriale i den periode, Pyramiden er fra. Asbestfibrene er bundet inde i kernen af tagpladerne, men kan frigives hvis overfladen er brudt. Der er fundet asbest i to prøver fra tagplader.
  • Der er ikke påvist spor af asbestfibre i de to prøver af indåndingsluften, der er taget inde i Pyramiden. Prøverne er taget under bevægelse.
  • Der er fundet asbestfibre i tre ud af syv prøver fra kalklaget i jorden (to inde i Pyramiden og en under tagskægget). Vi startede med at tage to prøver, og da den ene viste spor af asbest, supplerede vi med yderligere fem prøver for at få et mere retvisende billede. Der er ikke grænseværdier for asbest i jord.

 

Kilde: Stevns Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik