Kommune advarer mod bakterier: Husk at koge vandet

Borgerne i en del af Greve Kommune må koge vandet fra hanen, da det kan være forurenet.

Vandet i en del af Greve Kommune skal koges, før det drikkes. Det skyldes et fund af coliforme bakterier, oplyser kommunen. Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

En stor del af borgerne i Greve Kommune skal huske at koge vandet, før det drikkes.

Det står klart, efter der er konstateret jordbakterier, de såkaldte coliforme bakterier, på Greve Vandværk Syd.

Vandværket leverer vand til borgerne i den sydlige del af Greve og området Skovbo Allé, oplyser Greve Kommune på Facebook.

FAKTA: Hvad er coliforme bakterier?

Coliforme bakterier er en fællesbetegnelse for en meget stor gruppe af bakterier, som primært er knyttet til vandige miljøer. Coliforme bakterier er almindelig forekommende i jord, vand og rådnende plantedele. 

 

Kilde: Greve Vandværk

Ved fund af coliforme bakterier i drikkevand, anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at vandet koges, før det bliver brugt som både drikkevand eller i husholdningen.

Greve Vandværk oplyser på deres hjemmeside, at de berørte husstande ligger i Karlslunde-området.

Her ses det berørte område i Greve, hvor borgerne kan have forurenet vand i hanerne. Foto: Greve Kommune / Presse

Fundet ved kontrolprøve

Bakterierne er blevet opdaget i forbindelse med vandprøve på Vandværk Syd, som ligger i Karlslunde, hvor værdien af coliforme bakterier var højere end den tilladte værdi.

Ifølge vandværket er prøven med det forurenede vand ved en fejl taget fra en nedlagt prøvehane, som længe har været ude af drift.

Sådan koger du drikkevand

Ved kogning varmes vandet op til 100 °C i 1 minut. Vandet skal således ”spilkoge” i et minut. Det slår de fleste mikroorganismer ihjel. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.

 

Du kan koge vandet i en kedel eller en gryde. Hvis du bruger en elkedel, skal du koge vandet en gang, så venter du i 2 til 5 minutter også sætter du igen kedlen i kog. Efter kogningen lader du vandet køle af før det f.eks. hældes på flasker. Undgå at bruge bløde plastflasker, der kan give vandet afsmag af plastik.

 

Vand i kaffe- og themaskiner bliver ikke varme nok længe nok, så de kan derfor ikke bruges til at koge vand i.

 

Kilde: Greve Kommune

Se mere

På grund af kontrolprøven har Greve Vandværk bestilt nye kontrolprøver, som tages i dag, torsdag.

Samtidig har kommunen stoppet levering af vand fra Karlslunde Vandværk. I stedet får kunderne nu midlertidigt vand fra HOFOR.

- Vandværk Syd forsyner området syd for Mosede Landevej, Industrien ved Greve Main og hele Karlslunde Strands Vandværk. Den øvrige del af kommunen får vand fra Vandværk Nord og er derfor ikke omfattet, skriver vandværket på sin hjemmeside.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik