Kommune advarer mod at bade i populær sø: Vandet er én stor algesuppe

Kraftige algeforekomster ved Frederiksdal Fribad, der ligger ved Furesøen får nu kommunen til at advare om at hoppe i vandet.

Det blå flag ved Frederiksdal Fribad er taget ned.

Vandet i Furesø er så forurenet af de berygtede - og meget typiske for årstiden - blågrønne alger, at Lyngby-Taarbæk Kommune nu går ud og fraråder al badning fra Frederiksdal Fribad, der ligger ud til søen.

Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

Der oplyser de også, at der er opsat advarselsskilte på stranden.

Væksten af algerne kan dog forsvinde nærmest ligeså hurtigt, som de er kommet - og derfor opfordrer kommunen til man også selv holder øje med store plamager af alger, selvom skiltene ikke er der.

Blågrønalgerne trives særligt i juli og august, hvor badevandet er varmest.

De er der faktisk altid, særligt i søer, men særligt solrigt vejr kan algebestanden vokse voldsomt.

I søvand kan blågrønalgerne ikke flytte med hverken vind eller strøm, og derfor omdanner opblomstringen i søerne ofte vandet til såkaldte algesupper, har biolog Jes Aagaard tidligere forklaret.

Derfor er man også ofte meget fokuseret på netop blågrønalger i badevand, da de kan udvikle såkaldte neurotoksiner, som er farlige for mennesker.

Her ses blågrønalgerne i Furesø.
Her ses blågrønalgerne i Furesø.
Foto: Privatfoto / Martin Andersen

Algevand er giftigt - for både dyr og mennesker

Ifølge Miljøstyrelsen kan badning i blågrønalger føre til hudirritationer og udslæt. Hvis man har fået drukket af vandet, kan mennesker også blive decideret forgiftet af algesuppen.

I de tilfælde kan man opleve symptomer som høfeber og astma, mavekramper, diarré, opkast og svimmelhed, oplyser Miljøstyrelsen.

For hundeejere, der gerne lader deres hunde kaste sig i bølgen blå, bør man også være ekstra opmærksom. Hunde, eller andre dyr for den sags skyld, drikker oftere af vandet.

I nogle tilfælde har det medført, at flere hunde er døde af algeforgiftningen.

- Alger deler sig hele tiden og bliver flere og flere. Der kan komme en stor sky af alger, som driver med vind og strøm, og derfor får du de her algeområder, som vi kender dem fra strandene.

- I søer kan de blive mere dominerende, fordi de ikke flytter sig rundt på samme måde, har Jes Aagaard tidligere fortalt til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har flere gange tidligere omtalt de velkendte algesupper - se indslaget fra 2018 herunder, hvor der også er gode råd. Artiklen fortsætter under videoen.

Kort nyt

Tjek vandet og kommunens hjemmeside

Et godt, gammel husmoderråd om blågrønalger er at gå ud i vandet til knæene. Er der stor algevækst, vil du ikke kunne se dine fødder, og vandet vil være stærkt grumset.

Er vandet derimod klart og rent, er der ingen umiddelbar fare ved at gå i vandet. 

Derudover bør man orientere sig hos kommunerne, som skal tage målinger og opdatere borgerne, pointerer Jes Aagaard.

- Det gode råd er at se på kommunens hjemmeside, sagde biologen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik