Kommunalpolitikere er utilfredse med kollegerne i byrådet

Over halvdelen af byrådspolitikere i hovedstadsområdets kommuner er helt eller delvist enige i, at en eller flere i byrådet er inkompetente, det svarer til 58 procent, skriver DR P4 København.

Det viser en rundspørge, som DR har foretaget blandt 1140 byrådspolitikere.

Det er særligt komplekse sager, der spænder ben for nogle politikere, mens andre oplever, at enkelte byrådsmedlemmer bruger alt for lidt tid til at sætte sig ind i sagerne.

En af dem er det socialdemokratiske medlem af Gribskov Kommune, Susan Kjeldgaard.

- Folk har meget fravær. Nogle gange kan jeg sidde med fornemmelsen af, at folk ikke har sat sig ind i sagerne, siger hun til DR P4 København.

Den samme oplever SF's medlem af byrådet i Furesø Kommune, Gitte Terp Henriksen også.

Kommunalpolitik er ikke raketvidenskab

Hun mener, at politikerne selv har et ansvar for at stramme op, da det går ud over byrådsarbejdet og i sidste ende borgerne, siger hun.

- Der bliver truffet nogle dårlige beslutninger, og der er nogle diskussioner, der kører helt af sporet, og det er ikke særlig rart at opleve, siger hun til DR P4 København.

Men politikerne skal passe på med at gøre kommunalpolitik til raketvidenskab, og samtidig er besvarelserne i rundspørgen et udtryk for, at politikerne overvurderer, hvad de skal kunne, mener Ulrik Kjær, der er kommunalforsker.

- Borgerne har høje forventninger til byrådspolitikerne, og det er også ved at sprede sig blandt politikerne. Men der er sådan set ikke rigtig noget, man kan forvente af de byrådspolitikere udover, at de putter nogle timer i det, og har noget de brænder for politisk, siger han til DR P4 København.

Han mener det er et voksende pres fra borgere og medier, der er skyld i at politikerne har opskruede forventninger til hinanden.

Kommunalforsker: Det er blevet hårdere at være politiker

- Man forventer nu, at byrådspolitikere ikke bare skal være politikere, men skal kunne matche embedsapparatet på de tekniske detaljer, og det er et pres, der kommer mange steder fra. Blandt andet fra embedsmænd, journalister og borgerne, og han forsætter.

- Nu viser den her undersøgelse, at det også kommer fra ens egne kollegaer, og det er en spiral, hvor man hidser hinanden op til, at byrådspolitikere ikke bare skal lægge 20 timer i byrådet, men at de på alle felter skal være rigtige dygtige, siger Ulrik Kjær.

Kommunalforsker Roger Buch mener derimod, at det er blevet hårdere at være politiker, og at man bør komme politikere i møde, siger han til DR P4 København.

Forslag: Giv politikerne mere i løn

- Der er ingen tvivl om, at byrådspolitikerne har vældig travlt, og det betyder også, at det ikke er alle, der kan leve op til kravene, når de kommer ind i en kommunalbestyrelse.

Derfor bør man se på andre løsninger, mener Roger Buch.

- Man kunne give byrådspolitikerne mere i løn, så de kan få tid til at tage fri fra arbejde og på den måde lette presset, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik