Kombinerer klimatilpasning og kunst: Ny plads ændrer sig med døgnets rytme

Den nye installation Skålen og Perlen i Kokkedal integrerer kunst og samlingssted med klimatilpasning.

Danmarks største klimatilpasningsprojekt er lige nu i gang i Kokkedal under navnet "Klimatilpasning Kokkedal".

Men selvom klimatilpasning i manges hoveder måske er forbundet med fornuftige, nyttige løsninger, så er der også plads til kunsten. 

Det viser det nye kunstværk "Skålen og Perlen" i Kokkedal. 

Her har billedhugger og installationskunstner Eva Koch installeret et kunstværk på Holmegårds Plads, der ændrer sig i løbet af døgnet.

Holmegårds Plads set fra oven.
Holmegårds Plads set fra oven.
Foto: Julie Blicher Trojaborg & Rune Johansen/Klimatilpasning Kokkedal

- I denne her installation, som altså også er en skulptur, har du en fortælling i dagtimerne, og så ændrer den sig inden for døgnets rytme, siger Eva Koch i en video, der er ledsaget projektet.

Video, skulptur og regnvandsdræn

Pladsen har fået en fordybning i midten - "Skålen" - og fra tusmørke til midnat og om vinteren i de tidlige morgentimer vil en projektor oplyse pladsen med video af en blomstrende valmuemark.

Skålen fungerer samtidig som afvanding for pladsen, da den har skjulte dræn nedenunder.

- Det her, det er jo hovedsageligt en installation til dem mørke timer, når man tænker videoen. At vi så har mulighed for at lægge en ekstra fortælling ned foran os, det er det, jeg håber, vi gør med denne videoinstallation, siger Eva Koch.

Videoen projekteres fra toppen af en beboelsesbygning ud til pladsen.
Videoen projekteres fra toppen af en beboelsesbygning ud til pladsen.
Foto: Julie Blicher Trojaborg & Rune Johansen/Klimatilpasning Kokkedal

- For mig har det været meget vigtigt at inddrage hele pladsen. At det ikke bare var et værk, der stod på en plads, men at det var hele pladsen, mellemrummene mellem bygningerne, der er en del af et større projekt.

Projektoren der viser videoen er støbt i fiberarmeret plast og udgør "Perlen" i kunstværket. Den er placeret på nabobygningen Plejecenter Egelundens tag, hvor den i dagtimerne tager sig ud som skulptur.

Desuden er der lavet siddepladser omkring Skålen.

Projektet Klimatilpasning Kokkedal har modtaget 2,8 millioner kroner i støtte fra Statens Kunstfond.

Videoproduktion: Julie Blicher Trojaborg. Droneoptagelser: Rune Johansen

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

skøjtepige

Skøjtebaner lukker overalt, men her åbner en ny - af plastik

Roskilde Badet, svømmehal

playSkandaleramt svømmehal blev dobbelt så dyr og forsinket: Nu skal sagen kulegraves

Hillerød Madmarked

Nyt madmarked på vej: "Det er, hvad folk vil have"

Våbenskjold collage

Den store våbenskjoldsquiz: Hvad er historien bag din kommunes logo?

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere