Kom med indenfor på Kofoeds Skole - skolen for socialt udsatte

Kofoeds Skole skal være et sted, hvor det nye og det gamle Amager mødes. 50 millioner kroner skal hjælpe med de visioner.

Kofoeds Skole, der ligger i det såkaldte Holmbladsgadekvarter på Amager, er én af Københavns ældste institutioner på det sociale område.

Op mod 500 voksne elever møder hver dag op på skolen, hvor de bliver tilbudt rådgivning, undervisning og mad.

I denne uge kan du komme med rundt på værkstederne i TV 2 Lorrys serie ”Kofoeds Skole”. Hver aften sendes et afsnit i nyhedsudsendelsen kl. 19.30, og så kan du allerede nu se hele serien her.

Med 50 millioner i fondsstøtte har Kofoeds Skole i gang med et ansigtsløft af de helt store.

Før renoveringen var skolen meget lukket og indadvendt, siger forstanderen for Kofoeds Skole, Robert Olsen, da vi går en tur ud på Nyrnberggade for at kigge på den gamle rødstensbygnings helt nye facade.

- Vi har bygget om ud fra en visionsplan om at åbne skolen mere op. Vi har bl.a. gjort det ved at åbne butikker og lave en modtagelse, der også er en lille café for dem, som er her.

Skole for socialt udsatte

Selvom skolens elever er socialt udsatte, så behøver det ikke at betyde, at de skal afskærmes helt for det omkringliggende samfund, siger Robert Olsen:

- Vi arbejder rigtig meget med, at mennesker, der er sårbare, skal have en base. De skal have ro et sted, og det får de også på skolen, men de skal også samtidig være en del af de aktiviteter, der foregår på skolen. Altså være en del af skolen. Og så bliver det uvægerligt, at de også bliver nødt til at være en del byen og samfundet, som de i øvrigt også er, når skolen er lukket, og der ikke er undervisning og ikke er værksteder.

Mød Oliver, der arbejder i Tøjsorteringen her.

Gennem ruden kan vi se ind på en tøjbutik, der ligeså godt kunne ligge et smart sted på Vesterbro.

Moderne træsnit og bøjlestativer, hvor udvalgte kjoler, skjorter og børnetøj hænger til fremvisning med en farvekode, der angiver prisen. Alt fra 10 til 200 kroner. Og så er der halv pris for eleverne.

- Det handler om at have rammen, hvor du kan have en base med ro, hvis du har brug for at trække dig tilbage. Vi skal også tilbyde et sted, hvor du kan træne og være i forbindelse med et arbejdsfællesskab, og så skal vi have det sted, hvor du får lysten til at bevæge dig ud i samfundet og være en del af det. Så det arbejder vi med de tre dimensioner. Og det gør vi i alle vores værksteder, siger Robert Olsen.

Billede af Kofoeds Skole anno 2019.
Billede af Kofoeds Skole anno 2019.

Kofoeds Skole 2.0

Kofoeds Skole åbnede tilbage i 1928, da kordegn Hans Christian Kofoed i et menighedshus på Christianshavn, ville lave et værksted for sognets mange arbejdsløse.

Siden 1974 har Kofoeds Skoles københavnske afdeling ligget på hjørnet af Holmbladsgade og Nyrnberggade på Amager.

- Vi har stadig nogle af de funktioner, som skolen tidligere havde. Vi har arbejdsstuerne, der er blevet til værksteder, og så har vi stadig vores undervisning, som er blevet udviklet med omkring 300 kurser, som er gratis, hvis man er arbejdsløs, socialt udsat eller arbejdsløs, siger Robert Olsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik