Kom med bagom Alchemist: Danmarks måske dyreste restaurantprojekt

I et år har TV 2 Lorry fulgt tilblivelsen af Restaurant Alchemist - og ikke mindst manden bag: Den kun 28-årige kok Rasmus Munk.

Da Restaurant Alchemist åbnede for booking, var der udsolgt på fire minutter, og 6500 skrev sig på ventelisten til et bord.

quote Ambitionerne er tårnhøje. Vi vil gerne være en af verdens mest indflydelsesrige - eller kan man kalde det innovative - restauranter

Rasmus Munk, chefkok Alchemist

Og da restauranten endelig slog bronzedørene op den 4. juli på Refshalenøen, kunne anmelderne knapt få armene ned.

Amerikanske Vanity Fair beskrev oplevelsen som magisk, mens engelske Independent kaldte Alchemist for "molekylærgastronomiens filosofiske genstart".

Herhjemme mente Børsen, at Alchemist bør blive en lige så stor attraktion som Noma og Geranium, mens Berlingske gav fuldt hus: Seks stjerner.

- Det var en oplevelse ud over det sædvanlige. Det kan man vist roligt sige. Anderledes end nogen anden restaurant, jeg har været på, når man ser på helhedsoplevelsen, siger Berlingskes mad- og vinredaktør, Søren Frank, til TV 2 Lorry.

 
 

Vil skubbe til måltidet

- Vi er jo kommet igennem, folk virkede glade, og vi har fået nogle gode anmeldelser og virkelig fine ord med på vejen, smiler en lettet Rasmus Munk en måned efter åbningen.

Den 28-årige koks smil har ellers været anstrengt undervejs. Allerede da TV 2 Lorry mødte ham første gang den 4. september 2018, var han klar over, at det ville blive en stor mundfuld.

- Det er et alt for crazy projekt efterhånden, sagde han dengang, mens alt stadig var en byggeplads i den 2200 kvadratmeter store B&W-hal på Refshaleøen.

Alchemist - verdens vildeste restaurant?

TV 2 Lorry har fulgt relanceringen af Restaurant Alchemist siden Rasmus Munk indgik et samarbejde med storinvestoreren og milliardæren Lars Seier Christensen. Det er blevet til dokumentaren "Alchemist - verdens vildeste restaurant?"

 

Dokumentaren bliver sendt i fem dele på TV 2, mens du i aften kan se dokumentaren i sin fulde længde på vores egen kanal Lorry+ og her på hjemmesiden.

- Ambitionerne er tårnhøje. Vi vil gerne være en af verdens mest indflydelsesrige - eller kan man kalde det innovative - restauranter, hvor man prøver at skubbe til måltidet, så meget som man overhovedet kan i forskellige retninger. Ikke bare for at gøre det, men fordi vi synes, at der er noget, der er interessant bagved det her, lød det fra Rasmus Munk.

Mad med mening

Rasmus Munk vil lave mad, der får os til at tænke og handle.

Et af de 50 indtryk, som Rasmus Munk kalder sine serveringer, er en ret, som skal sætte fokus på plastik i verdenshavene, men der er også kommentarer på kunst, mødet mellem kulturer, bæredygtighed og meget andet.

 
 

- Fra journalister i ind- og udland har vi jo meget attention, os som kokke. Og når man har det, så skal man også bidrage med noget, og man skal være med til at formidle de rigtige ting. Så skal jeg ikke bare stå og snakke om økologi og den gode bondemand.

- Så bliver det nødt til at handle om noget, der er vigtigere end det, fortæller Rasmus Munk.

 
 

Derfor er ambitionen, at oplevelsen skal række ud over tallerkenen: En såkaldt holistisk spiseoplevelse. 

- Det handler ikke kun om maden og tallerkenen og om den vinservice, der bliver givet. Det handler også om serviettens temperatur eller luftfugtigheden, musikken i de forskellige lokaler, man kommer igennem - og om at bruge skuespillere, drama og kunst som virkemidler og content i oplevelsen, understreger Rasmus Munk.

 
 

Pris: 100 millioner kroner

Alchemistprojektet koster penge. Mange penge endda. Ligesom på Geranium er det den madglade millardær, Lars Seier Christensen, der står bag.

- Jeg tror, at Rasmus har en god chance for at blive den næste store danske kok. Vi har jo været gudsbenådet med nogle fremragende kokke i form af René på Noma og vores egen Rasmus inde på Geranium - og en lang række andre fantastiske kokke.

- Men der skal jo også en ny generation til for at holde gryden i kog, og her ser jeg Rasmus som en af dem, der tænker meget originalt og som er villig til at prøve nogle nye veje. Derfor har jeg en forhåbning om, at han kan udvikle sig til at blive en stor internationalt kendt og anerkendt kok, siger Lars Seier Christensen.

Specielt Noma og Geranium med henholdsvis to og tre Michelinstjerner har for alvor sat lille København på det gastronomiske verdenskort.

På Alchemist har Lars Seier Christensen investeret i underkanten af 100 millioner kroner.

- I en forretning kan der jo være mange målsætninger, og her er det først og fremmest at give gæsterne en fantastisk oplevelse, men også at gøre noget for at holde Københavns momentum som en af de vigtigste gourmetbyer i verden, forklarer milliardæren til TV 2 Lorry.

Drømmen om Michelin

Rasmus Munk lægger da heller ikke skjul på, at Michelinstjerner er en drengedrøm:

- Jeg forventer ikke, at vi får tre Michelinstjerner første år, andet år, tredje år eller efter fem år. Det tager rigtig lang tid at få. Det er en kæmpe ambition og et mål for mig at få det på et eller andet tidspunkt.

- Jeg vil rigtig gerne være en af de dygtige kokke, som har fået det. Men jeg har da en ambition om at få én stjerne i hvert fald til at starte med. Det er pisse svært, men jeg vil også sige, at det er en ambition, som vi bør have, når der er blevet lagt så meget i det. Det tror jeg godt, at man må sige højt.

 
 

Rasmus Munk blev ramt af tre blodpropper for et par år siden. Alligevel har han arbejdet 18 timer i døgnet i to år med skarpe deadlines, store budgetter og et massivt forventningspres.

Undervejs måtte han også på hospitalet med symptomer på endnu en blodprop, der dog gik i sig selv igen.

- Det har været noget af en kamp. Jeg synes, at jeg har arbejdet rigtig meget i mit liv, men jeg synes, at det her har været til dato det hårdeste, slår han fast.

Fakta om Alchemist på Refshaleøen

  • Alchemist ligger på Refshalevej 173c, 1432 København.
  • Den 3 tons tunge og 10 m² store hoveddør er designet af den danske kunstner Maria Rubinke.
  • Vindirektør Helle Hasting har kurateret Alchemists omfattende vinkælder, der rummer omtrent 10.000 flasker vin.
  • Til den 50-retters menu kan gæster tilvælge vinmenu eller en alkoholfri menu. Den alkoholfri menu har fokus på kombucha, vandkefir og te.
  • Spiseoplevelsen fordeler sig over flere rum.
  • Flere tjenere er certificerede te-sommelierer ved den kinesiske Tea Master Shana Zhang.
  • Rasmus Munk lagde de første streger til den nye restaurant i 2016. Den britiske arkitekt Michael Duncalf fra Duncalf Ltd blev involveret i projektet i ultimo 2017.
  • Møbelpartnere inkluderer blandt andre Gubi, Fritz Hansen og Nijboer (NL).
  • En aften på Alchemist tager mellem 3 og 5 timer afhængigt af hver enkelt gæsts/selskabs individuelle tempo.
  • Restauranten har plads til 40 gæster i én seating pr. aften fra kl. 18 til ca. kl. 21.30.

Kilde: Alchemist

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik