Foto: TV2 Lorry

Kom helt tæt på: Et stykke bigbandmusik bliver skabt

To prisvindende komponister har sat sig for at skrive et stykke bigbandmusik – sammen. I en ny dokumentar kan du følge processen på tæt hold.

Da tæppet blev trukket fra til årets Danish Music Awards Jazz, var det til tonerne af et usædvanligt stykke musik.

Det var nemlig resultatet af tre måneders stafet med noder mellem jazzscenens lovende talent, Kathrine Windfeld, og sværvægteren Peter Jensen.

I den nye Lorry+ dokumentar ”Noder på omgang” kan du følge processen helt fra den spæde inspiration indfinder sig, til de første toner bliver til noder, og til stykket skal stå distancen foran nogle af Danmarks største jazz-entusiaster på Bremen Teater.

Læs også Jazz-dronningen med de smukke hatte hyldet

TV 2 Lorry er med, når noderne skifter hænder, og de to komponister bliver sat på en kreativ prøve – for normalt er de selv fuldstændig herre over deres musik. Men nu er der altså flere om at bestemme.

- Det er ret uvant. Normalt er det med at skrive musik altid noget, der foregår i ensomhed, siger Peter Jensen, som er kapelmester i Tivoli.

- Det kan ikke undgå at blive en øjenåbner for os begge to, supplerer Kathrine Windfeld. 

Derfor er de to komponister valgt ud

Det er Jazz Danmark, som har udfordret de to komponister til at skrive et stykke musik sammen, der skal spilles af Kathrine Windfelds big band til årets DMA Jazz.
Sidste år vandt Kathrine Windfelds big band Årets Nye Danske Jazznavn og Peter Jensen vandt Årets Danske Vokaljazzudgivelse sammen med den færøske sangerinde Eivør og DR Big Band.

"To plus to der giver fem"

Komponisterne har tre måneder – og fuldstændig frie hænder. De ved kun, at stykket skal vare otte minutter, og de har besluttet at skrive det som en stafet, hvor musikstykket hele tiden skifter hænder. 

- Jeg glæder mig til at se, hvordan du overtager de ting, jeg tilføjer det, og jeg glæder mig til at se, hvad du kommer med, som jeg kan blive inspireret af. Jeg tror, det bliver sådan en, to plus to giver fem, siger Peter Jensen. 

- Noget af det, der kan blive spændende, er, at man sorterer hinandens vaner fra. Jeg kan godt have en følelse af, at jeg tit ender med at lave lidt de samme ting eller opbygninger. Man har jo sin måde at tænke på, hvor man, ligemeget hvor meget, man anstrenger sig, tit havner i nogle mønstre, siger Kathrine  Windfeld. 

Men én ting er at sende noderne på omgang imellem de to komponister - noget andet er at få noderne til at blive til musik, som kan blæse publikum bagover til åbningen af DMA Jazz. 

Du kan komme helt tæt på og opleve, hvordan et stykke bigband musik bliver skabt, i dokumentaren "Noder på omgang." Dokumentaren bliver sendt på Lorry+ lørdag den 16. december klokken 19, men du kan også allerede nu se den her. 

Om komponisterne

Peter Jensen er kapelmester i Tivoli og har interesseret sig for jazz, siden han var helt ung. Allerede som 16-årig skrev han sit første bigbandarrangement til det lokale bigband i den nordjyske fødeby Vodskov, og som 21-årig kom han med i DR’s big band, hvilket betød, at han afbrød sin uddannelse på det Rytmiske Konservatorium i København. Peter Jensen er én af de meget få danske musikere, der har været nomineret til en amerikansk Grammy.

Kathrine Windfeld startede sit eget big band op for blot fire år siden, og siden da er det gået stærkt. Bandets debutalbum ”Aircraft” fik massiv opmærksomhed og vandt DMA-prisen for Årets Nye Jazz-artist. Kathrine Windfeld har læst musikvidenskab på Københavns Universitet.