Kørekort til 17-årige: Fem ulykker på to måneder

17-årige må i en ny forsøgsordning begynde at tage kørekort. Men inden for de sidste to måneder er mindst fem 17-årige blevet anholdt for spritkørsel.

I dag for ni måneder siden startede den 3-årige forsøgsordning, som går ud på, at man 3-måneder inden man fylder 17 har rettighed til at tage kørekort.

Men det har sin pris. Inden for de sidste 2 måneder, er der mindst fem 17-årige, som er blevet anholdt for spritkørsel. Heriblandt sad størstedelen af de unge spritbilister uden en erfaren bilist ved deres side. 

Som reglerne er skal den 17-årige have underskrift af indehaveren af forældremyndigheden for at tage kørekortet, samt køre sammen med en erfaren bilist som ledsager indtil de fylder 18 år. Denne forsøgsordning kom efter erfaringer fra udlandet, hvor det har vist sig at unge er mere sikre bilister, hvis de får dette ekstra år med en ledsager.

For alle bilister – altså alle aldersgrupper – gælder det, at antallet af ulykker er faldende. 1.698 personer er kommet til skade i trafikken i de første syv måneder af 2017 - 99 mistede livet. I 2016 var vi på samme tid oppe på 2.020 tilskadekomne, mens dødstallet nåede 108, da juli var passeret.

Så selvom der har været et par unge spritbilister, gennem de sidste par år, er der færdselsuheldene dog ikke steget.

For at man kan gå an, som en erfaren bilist, skal man opfylde disse krav:

- Man skal være fyldt 30 år.
- Man skal have haft et dansk kørekort til kategori B indenfor de sidste 10 år. I den periode må kørekortet ikke have været frakendt – hverken betinget eller ubetinget.
- Man skal have et gyldigt kørekort til kategori B, som er udstedt i Danmark.
- Man skal have kørekortet på sig, samt være i tilstand til at køre bilen. Det vil sige, man må ikke have en promille på over 0,5, have indtaget ulovlige stoffer eller være for træt/syg til at være i stand til at køre bilen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik