Køge går forrest: Test af spædbørns kompetencer er en succes

Køge Kommune har over et år testet spædbørns sociale kompetencer, som en hurtigere hjælp til udsatte familier. Det har vist sig at være en succes.

Allerede når den lille ny er bare to måneder gammel, kan man se, om de sociale kompetencer er, som de skal være. Bliver der pludret? Holdt øjenkontakt? Og hvordan ser kropssproget ud? 

quote En tidlig indsats er vigtig i forhold til, hvordan resten af et barns liv udvikler sig.

Thomas Kielgast, Formand for Børneudvalget, Køge Kommune

Sådan lyder tre af otte fokusområder, som Sundhedstjenesten holder øje med, når der er kommet en ny borger til verden i Køge Kommune. 

- En tidlig indsats er vigtig i forhold til, hvordan resten af et barns liv udvikler sig. Vi er meget bevidste om at sikre os, at vi giver vores allermindste borgere den bedste fremtid. 

Sådan siger formanden for Børneudvalget, Thomas Kielgast, i en pressemeddelelse. 

Projektet hedder Bedre Forebyggelse, og har det seneste år behandlet 112 sager.

Ideen er, at hvis spædbarnet får en bestemt score i de otte fokusområder, så bliver forældrene henvist til kommunens familiebehandlere. På den måde får børnene hurtigst muligt hjælp.

 

quote Man skal kunne leve et godt liv hele livet. Også når man er allermindst og allermest sårbar.

Flemming Christensen, Borgmester i Køge Kommune

- Man skal kunne leve et godt liv hele livet. Også når man er allermindst og allermest sårbar. Derfor er jeg også glad for, at de foreløbige erfaringer fra projektet viser, at vi har set rigtigt i vores indsats, og at udsatte familier nu får tidligere hjælp til den store opgave det er at passe godt på et lille nyt menneske.

Det udtaler borgmester Flemming Christensen (Kons.), i en pressemeddelelse. 

Allerede nu er resultaterne nemlig så gode, at andre kommuner på Sjælland har valgt at følge trop. I Køge Kommune har Byrådet afsat knap en halv million om året til projektet, og derudover uddannet deres sundhedsplejersker til at kunne lave de såkaldte baby-screeninger. 

Om Bedre Forebyggelse

  • Alle sundhedsplejerskerne er blevet certificeret i den franske arbejdsmetode Alarm Distress Baby Scale (ADBB). Metoden giver sundhedsplejerskerne kompetencer til tidligt at spotte om et barn har brug for yderligere, og de kan så sætte ind med støtte og vejledning til forældrene. 
     
  • Køge Byråd har ved budget 2015-18 tildelt Sundhedstjenesten kr. 400.000 årligt med det formål at styrke den forebyggende indsats i Sundhedstjenesten. 
     
  • Det seneste år er der behandlet 112 sager om gravide og familier med børn i alderen 0-6 år i Køge Kommune. Knap 60 % af de henviste kommer via Sundhedstjenesten og knap 40 % via underretninger til familiecenter Køge. 
     
  • I projektet ses en tendens til, at borgere med anden etnisk baggrund end dansk, herunder flygtninge, optræder i et forholdsvis stort antal af de henviste.  

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik