Køge by forandres for altid – i et år har vi fulgt processen

Det seneste år har TV 2 Lorry fulgt projektet Køge Kyst, der vil resultere i en historisk forandring. To programmer giver dig unikt indblik i en ”Købstad med Vokseværk”.

Miniserien ”Købstad med Vokseværk” har premiere på Lorry+ i aften klokken 19.55, men du kan også allerede nu se den her

I 100 år har jernbaneskinner og havneindustri afskåret den gamle middelalderby Køge fra vandet. På trods af at Køge lægger navn til Køge Bugt, har byen aldrig haft boliger ved vandet. Men det er slut nu. En massiv byudvikling er i gang. En udvikling, hvor den gamle by får en helt ny bydel ved vandet, hvor ny forbindelser skal skabe adgang for alle mellem det nye og det gamle – og ikke mindst skal det nye handelsstrøg ved stationen give byens detailhandel et frisk pust. Køge Kommune og Realdania By og Byg står bag hele projektet, der skal munde ud i 4000 nye beboere og tusindvis af nye arbejdspladser.

Men der er delte meninger om de historiske forandringer i Køge. Blandt de positive møder vi i første afsnit af serien Jan og Janne Bendixen fra Karlslunde. De var nogle af de første til at købe en af de nye lejligheder ved vandet, og de glæder sig til at flytte ind. Parret købte deres stuelejlighed på 110 kvm for godt 3,5 millioner kroner da den endnu blot var en arkitekttegning. Det har været en gammel drøm at komme tæt på vandet.

- Det var jo lige så snart børnene gerne ville flytte hjemmefra, så begyndte man at sidde og kigge på, hvad man kunne få, der var til en rimelig penge og med noget vandudsigt. Meget gerne noget nyt og noget mindre end det vi havde, fortæller Janne Bendixen i 1. afsnit.

Mens Jan og Janne Bendixen glæder sig til at flytte til Køge, er Ditte Guldmann Allermand fra Køge anderledes kritisk. Hun har igennem læserbreve og med facebook-gruppen ”Pas På Køge” længe kritiseret Køge Kyst projektet. Særligt det nye område ved stationen, som ligger tæt op ad den gamle bydel, er hun og andre borgere utilfredse med.

- Vi synes at i de sidste år, har de fuldstændig blæst på, hvor dejlig en by Køge er og har bygget noget helt upassende byggeri i forhold til, hvad der er i forvejen, siger Ditte Guldmann Allermand.

Det er både højde, tætheden og farverne på de nye huse, der er til diskussion i byen. En diskussion som man hos arkitekterne bag planen, Vandkunsten, er meget bevidst om.

- I den her plan er der ingen højhuse. Vi er meget optaget af, at vi ikke kommer med sådan en modernitet og sprænger den eksisterende identitet. Det er en ret vigtig præmis for os, at vi prøver at læse det sted, vi er i, fortæller arkitekt Jan Albrechtsen fra Vandkunsten.

Også projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen anerkender, at det kan være delikat at by-udvikle en fin gammel by som Køge.

- Der er kritik, og det må man også regne med, at der er, når man arbejder med så stor en forandring, som der sker lige nu i Køge. Der er jo nogle som synes, det gamle skulle have lov til, at blive, som det var, og der er nogle som synes, det er rigtig spændende med en hel masse nyt. Og det er jo en balance derimellem at få det rigtige udtryk i sin by, fortæller Tove Skrumsager Frederiksen.

Se med i morgen fredag aften kl. 19.55 eller igen kl. 21.50, når vi viser første afsnit af ”Købstad med Vokseværk”.

Du kan også allerede nu se begge afsnit her.

Se første afsnit af Købstad med Vokseværk.

Søndag d. 10. december viser vi uddrag fra begge programmer i Søndagsmagasinet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik