Køge fik bugt med bandekrig: Nu vinder kommunen hæderspris

Køge Kommune har bekæmpet en bandekrig, som den København er midt i. Nu får kommunen en hæderspris.

I 2012 og 2013 rasede bandekrigen i Køges gader mellem den lokale bande Black Cobras og rockergruppen Bandidos. Banderne rekrutterede helt unge drenge til at gøre det beskidte arbejde.

Blandt andet blev et 14-årigt bandemedlem anholdt for at skyde mod en tatoveringsbutik.

- Det var, som man oplever på Nørrebro nu med bandemedlemmer, der bekrigede hinanden, siger borgmester i Køge, Flemming Christensen, Kons.

Fire år efter er det lykkedes kommunen at hjælpe adskillige bandemedlemmer til en normal tilværelse igennem deres exitprogram. Og den indsats vækker nu opsigt helt i Chicago, hvor Køge for nylig til en bandekonference modtog en hæderspris for sin indsats. 

Et 14-årigt bandemedlem anholdt for at skyde mod denne tatoveringsbutik
Et 14-årigt bandemedlem anholdt for at skyde mod denne tatoveringsbutik

Siden 2013 er 12 bandemedlemmer hjulpet til en mere normal tilværelse gennem Køge Kommunes exit-program. Det svarer til 11 procent af alle landets exit-aftaler. 

- Det er en velfortjent pris til det team, som vi havde til at lede projektet, siger borgmesteren.

Man skal være deres mor og far

Da bandekrigen var på sit højeste i Køge, nedsatte kommunen en særlig dedikeret gruppe medarbejdere, som skulle lokke de unge drenge ud af bandernes klør.

Der skulle tilbydes alternativer til bandelivet ved hjælp af jobs, uddannelse og fritidsaktiviteter. Men først og fremmest handlede det om at skabe tillid til bandemedlemmerne. 

- Du skal skabe tillid, så de tror på, at den person, de snakker med, vil dem det godt. Du skal være der for dem. Du kan ikke sige til dem, du kan komme på tirsdag klokken 12, der har vi tid - nej. Du hjælper dem her og nu, når de ringer. Det kan være alt fra, at de står i et supermarked eller andre steder, hvor de tænker, "hvad gør jeg nu". Så er det næsten som at ringe til en far eller en mor, siger Flemming Christensen.

- Hvis man brænder dem af, så de opdager, at det bare er noget man siger, men ikke mener, så er de væk. Det er det, vi er lykkedes med, siger borgmesteren. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik