Kødfri tirsdag hitter: Nu har hospitalskantine vundet pris

Rigshospitalets medarbejderkantiner har med stor succes indført kødfrie dage – og nu har de vundet Region Hovedstadens miljøpris.

Oksekød eller ost? Kylling eller kikærter? Gris eller grønne bønner?

Ja, du kan jo selv vælge, hvad du helst vil spise, og hvor meget kød der skal på tallerkenen.

Men sådan er det ikke hver dag på Rigshospitalets fire medarbejderkantiner på Blegdamsvej i København og i Glostrup. Her har man i noget tid haft kødfrie tirsdage.

quote Vi bespiser dagligt mere end 1.500 gæster. En del af dem var skeptiske, da vi indførte de kødfrie dage

Anette Jørgensen, funktionsleder i Enhed for Mad og Drikke ved Rigshospitalets Servicecenter

De kødfrie tirsdage udløste onsdag aften Region Hovedstadens miljøpris, oplyser Rigshospitalet.

Konceptet, der startede i 2017, er, at der hver anden tirsdag serveres måltider – ja du gættede rigtigt - uden kød. Det er til dels for at skåne miljøet og højne helbredet blandt hospitalets ansatte.

- Vi bespiser dagligt mere end 1.500 gæster. En del af dem var skeptiske, da vi indførte de kødfrie dage. Mange er jo flasket op med, at der skal være kød i deres mad. Men folk har efterhånden taget det til sig. Hvis vi med vores arbejde kan være med til at rykke ved folks vaner, så er vi nået rigtig langt, siger Anette Jørgensen, der er funktionsleder i Enhed for Mad og Drikke ved Rigshospitalets Servicecenter.

- Vi har selvfølgelig kunder, der stejler lidt, men omvendt er der også flere, der siger, at de sagtens kunne spise det hver dag, og målet er da at få flere kødfrie dage, siger hun til TV 2 Lorry.

I starten kørte kantinerne med en enkelt kødfri dag om måneden, men efterhånden skruede man det op til de nuværende to dage. Målet er at komme op på en ugentlig kødfri dag, men man har har valgt at gøre det i små skridt for at få alle med.

Nemt at få smag i flæskesteg

Kantinechefen kalder det en kæmpe anerkendelse at få prisen, og hun pointerer, at det især skyldes medarbejdernes høje faglighed.

Og netop anerkendelsen af medarbejdernes faglighed betyder rigtig meget, forklarer Anette Jørgensen.

To gange om måneden er der kødfri tirsdag i medarbejderkantinerne på Rigshospitalet og Glostrup Hospital.
To gange om måneden er der kødfri tirsdag i medarbejderkantinerne på Rigshospitalet og Glostrup Hospital.
Foto: Rigshospitalet

- Det er jo nemt at putte en flæskesteg i ovnen og få den til at smage godt. Derimod er der en virkelig stor udfordring at få den helt rette smag ind i grøntsager, salat og andre kødfrie råvarer samtidig med, at det skal være ernæringsmæssigt korrekt sammensat. Den udfordring har medarbejderne i vores kantiner taget til sig med stor iver.

- De viser dermed, at kødfrie måltider ikke behøver at være kedelige, men faktisk velsmagende og lækre. Når man så samtidig ved, at et mindre kødforbrug giver en stor positiv miljø-, klima- og sundhedseffekt, så er det det hele værd, siger Anette Jørgensen.

Vinder 25.000 kroner

Region Hovedstadens Miljøpris uddeles én gang om året og går til medarbejdere, ledere, grupper og afdelinger, der bidrager til at begrænse miljø- og CO2-påvirkningen fra hele organisationen. Fælles for alle nominerede er, at der er tale om tiltag, der løfter det grønne ambitionsniveau lokalt snarere end tværregionalt, og det er på mange måder kongstanken bag miljøprisen.

Formand for Region Hovedstadens Miljø- og Klimaudvalg, Kim Rockhill, fra Socialdemokratiet udtaler:

- Vi vil gerne være en grøn region, og vi kan med de store arbejdspladser, vi har, som for eksempel Rigshospitalet, også gøre en forskel. Jeg klapper derfor med i mine hænder, når nogen tager et initiativ som det, Rigshospitalet har gjort her, siger Kim Rockhill.

Med prisen følger 25.000 kroner, som Anette Jørgensen er med til at forvalte.

- Vi har talt om, at vi gerne lave noget for personalet, som skal være en kombination af noget socialt og noget fagligt. Men vi har endnu ikke lagt os fast på, hvad det skal være, fortæller hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik