Københavnske lokaludvalg til Rådhuset: Vi har brug for fixerum

I en genopstået Fixelance testede Foreningen Minoritet i dag om gadens stofbrugere ude i de københavnske bydele mangler lokale fixerum.

Solen skinner over København. På gaden går sygeplejerske Tina Leth Hansen fra Antidote Danmark hen mod Fixelancen. Den er genopstået for en dag.

Hun har valgt at køre med som frivillig i Foreningen Minoritets forsøg.

De skal ud og møde de stofbrugere, der stadig tager deres stoffer på gaderne i de forskellige københavnske bydele - og som ikke kommer ind til det store stofindtagelsesrum H17 på Vesterbro.

- Der er mange, der siger, de ikke vil ind og være en del af den stof-scene som der er foran H17, fortæller Tina Leth Hansen.

Og er man stofbruger og bor i Københavns Nordvest-kvarter, bliver det også for langt og uoverskueligt at skulle til Vesterbro for at tage sit stof i overvågende og ellers sikre omgivelser, fortæller hun. 

quote Vi skal have fixerum ud til de bydele for at gøre noget ved den alt for høje dødelighed, vi har

Michael Lodberg Olsen, formand for Foreningen Minoritet

Fixelancen skal i dag teste om stofbrugerne selv mener der er brug for flere lokale stofindtagelsesrum - på Sundholm skinner solen og holdet stopper det mobile fixerum og pakker sterile nåle og andre ting til sikker stofindtagelse ud.

- Det er super godt med de her fantastiske tilbud vi har inde på Vesterbro, men dem skal vi have spredt ud over hele byen, siger Tina Leth Hansen. 

For undersøgelser fra hele verden viser, at der endnu ikke er nogen, der er døde af en overdosis i et fixerum.

Tina Leth Hansen klargør fixelancen, inden hun i dag sammen med Michael Lodberg Olsen kører til Nordvest og Sundholm for at assistere og rådgive stofbrugere.
Tina Leth Hansen klargør fixelancen, inden hun i dag sammen med Michael Lodberg Olsen kører til Nordvest og Sundholm for at assistere og rådgive stofbrugere.
Foto: TV 2 Kosmopol

Stofbrugere ønsker sikre stofrum

Tina Leth Hansen har arbejdet med gadens stofbrugere i årevis. Hun kender til dødeligheden på gaden - blandt stofbrugere, der ikke når ind til et sikkert fixerum.
 
Med et spørgeskema bliver stofbrugerne nu selv hørt, om de mangler et lokalt stofindtagelsesrum.

- De brugere vi har mødt i dag, siger at der er et behov. Primært blandt de unge stofbrugere, siger Michael Lodberg Olsen, formand for Foreningen Minoritet, der arbejder for bedre forhold for gadens udsatte. 

quote Der er en del der dør af overdosis herude, og det vil kunne redde nogle liv

Niels Balling, medlem af Amager Vest Lokaludvalg

I dag har han og Tina Leth Hansen talt med flere stofbrugere i både Nordvest og på Sundholm.

54 stofbrugere døde af en overdosis på gaderne i København. Det viser tal som foreningen Antidote Danmark, der kæmper for at udbrede en modgift mod overdoser, har samlet. Tallene stammer fra en aktindsigthos Rigspolitiet fra 2016, de seneste tal der er offentliggjort. Og antallet af stofbrugere, der dør af en overdosis på gaderne,har været konstant siden 1994. 

Altså omkring 50 hvert år.

- Så vi skal have fixerum ud til de bydele, for at gøre noget ved den alt for høje dødelighed vi har, siger Michael Lodberg Olsen.

Stofbrugerne flytter sig nemlig ikke absolut væk fra deres bydel:

- Jeg mødte en pige en dag, der sagde at hun oftest endte med at sidde i lige præcis det lokalområde hvor hun var. I en trappeskakt eller en baggård og tage sine stoffer. Fordi hun simpelkhen ikke kunne vente en time med at tage det - altså at tage ind på Vesterbro og gøre det der, fortæller Tina Leth Hansen. 

Tina Leth Hansen har arbejdet med stofbrugere på gaden i flere år. Hun ser gerne, at fixerum implementeres i flere københavnske bydele.
Tina Leth Hansen har arbejdet med stofbrugere på gaden i flere år. Hun ser gerne, at fixerum implementeres i flere københavnske bydele.
Foto: TV 2 Kosmopol

Flere lokaludvalg ønsker lokale fixerum

Nørrebro Lokaludvalg bad i 2016 om at få en Fixelance eller et lokalt fixerum til Nørrebro og Nordvest-kvarteret.
I de to bydele tilsammen, var i alt 15 døde af en overdosis - på gaden. 

Amager Vest Lokaludvalg anbefaler ligefrem politikerne i København at lave et lokalt fixerum på Sundholm.

- Der er en del der dør af overdosis herude, og det vil kunne redde nogle liv, siger Niels Balling, Medlem af Amager Vest Lokaludvalg.

I udvalgets bydelsplan, Amager Vest 2017-2020, er stofindtagelsesrummet skrevet ind. Og sidste år var der bred enighed blandt lokalppolitikerne fra Amager om at det er en god ide.

Der mangler bare 2,1 millioner til drift - for lokalerne har de allerede skaffet:

- Vi står faktisk allerede klar nede i Natcafeen på Sundholm. Så det er egentlig bare en driftsbevilling til noget sundhedspersonale det drejer sig om herude, siger Niels Balling i dag til TV 2 Lorry.

På Sundholm bliver stofbrugerne også i de velkendte omgivelser - omgivelser, der gerne skulle være lige så sikre for stofbrugere, som H17 på Vesterbro.

Nu håber Foreningen Minoritet, at de kan råbe politikerne på Københavns Rådhus op og få sat fokus på at der let kan reddes nogle liv:

- Det er visionsløst at fastholde en statistik, der har været konstant siden 1994. Vi bliver nødt til - vi er forpligtiget til - at lave en øget indsats for at bekæmpe den her overdødelighed, der er blandt stofbrugere, siger Michael Lodberg Olsen.

Kasserne med værktøj til stofbrugerne pakkes omhyggeligt sammen igen. Efter et par timer på Sundholm kører Fixelancen videre rundt i København. 

Narkotikarelaterede dødsfald i København i 2016

Fordelt på bydele:

Brønshøj: 6
København K: 2
København N: 8
København NV: 7
København S: 9
København SV: 2
København V: 8
København Ø: 8
Valby: 3
Vanløse: 1

Total i København: 54

Kilde: Antidote Danmark årsrapport 2017

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik