Foto: Torben Klint / Scanpix

Københavnske cyklister er de mest lovløse

På landsplan bryder 70 pct. af cyklisterne loven. I København tager cyklisterne førstepladsen med 80 pct. lovbrud i trafikken.

Kørsel på fortovet, imod kørselsretningen og gerne over for rødt. Cyklisterne i København er Danmarks mindst lovlydige trafikanter.

Cyklisterne har ikke det bedste ry, men en ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring, viser nu, at det står værst til i hovedstaden.

Her bryder 80 pct. af cyklisterne loven, til sammenligning er det 58 pct. af de nordjyske cyklister, der bryder loven.

Blandt de mest hyppige lovovertrædelser er kørsel på fortovet og i fodgængerfeltet samt at dreje til højre for rødt. Men mange kører også over for gult, selvom de kan nå at stoppe.

Læs også Cyklister kræver handling efter tre dødsulykker

Selvom mange ikke anser det som et stort problem, lige at køre på fortovet eller tager den over for gult, så kan det skabe farlige situationer i trafikken.

 - Reglerne er til for, at alle trafikanter bliver tilgodeset, og at man ved, hvordan de øvrige i trafikken agerer ved eksempelvis et lyskryds. Det er udgangspunktet for, at vi kan have en sikker trafik, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Når trafikanter gør noget uventet stiger risikoen for sammenstød mellem de forskellige trafikanter, og dermed kan der opstå farlige situationer. Kim Rud-Petersen påpeger, at cyklisterne selv, er dem der er i størst fare, når de ikke overholder færdselsreglerne.

 - De værste eksempler er selvfølgelig, når de bliver ramt af biler, som ikke har set dem. Men også sammenstød med andre cyklister eller fodgængere kan have konsekvenser for alle involverede, siger Kim Rud-Petersen.

Læs også Cyklister er nogle værre banditter

I undersøgelsen blev de danske cykelejere spurgt, hvilke færdselsregler de kunne finde på at bryde.

Og der er altså stor forskel på, hvilke regler, cyklisterne mener, er okay at bryde:

 

Her er de mest udbredte forseelser

 • Køre på fortovet: 46 %
   
 • Dreje til højre for rødt: 44 %
   
 • Køre i fodgængerfeltet: 29 %
   
 • Køre over for gult, selvom du kan nå at stoppe: 23 %
   
 • Køre mod færdselsretningen: 20 %
   
 • Køre over for rødt, når der ikke er anden trafik: 20 %
   
 • Køre over for rødt: 6 %
   
 • Ingen af ovenstående: 27 %