02:46

Vi har været i arkiverne og fundet billeder af det ikoniske elefanthus, da det stadig var i brug i 1999. Der nåede at bo elefanter i huset i 93 år. Video: TV 2 Lorry

Københavns Zoo vil rive ikonisk bygning ned

Det gamle tempelagtige elefanthus må lade livet for at skabe plads til pandaerne i haven.

Ledelsen i Zoologisk Have i København forsøger nu at få lov til at rive det gamle tempelagtige elefanthus ned. 

Huset ligger i centrum af den gamle have, lige ved siden af det nye elefanthus, som arkitekten Norman Foster har tegnet. Det er et større og mere moderne hus, som elefanterne nu er rykket ind i.

Før i tiden var det gamle murstenshus det sted, hvor elefanterne kom ind og stå i bur. Det var når mørket faldt på, og de ikke længere kunne være udenfor. 

Men da det nye elefanthus blev bygget i 2008, rykkede de store dyr altså ud af den gamle røde murstensbygning med den flotte trappe og de  imponerende søjler. 

Læs også Iskold kærlighed - bjørneromantikken blomstrer i Zoo

Flere idéer er tidligere skrottet

Og siden den sidste elefant forlod bygningen, har  det gamle hus stået tomt. Undervejs har man overvejet at indrette café eller koncertsted i elefanternes gamle hus.

Men ingen af idéerne er foreløbig blevet til noget. 

Det nye elefanthus blev taget i brug i 2008.  Foto: Brian Bergmann / Scanpix

Nu kommer så seneste melding fra ledelsen i Zoologisk Have - at man altså gerne vil rive huset ned, så der kan blive plads til et udendørsområde for de nye pandaer.

Det gamle elefanthus blev bygget i 1914, og det blev tegnet af arkitekten P.A. Rosenkilde.

Huset har i kommuneplanen for Frederiksberg en bevaringsværdi på 2, hvilket er højt - og derfor skal planerne om at rive det ned nu sendes i høring. 

Frem til 3. maj er det muligt at komme med indsigelser, og herefter vil Frederiksberg Kommune tage stilling til nedrivningen, fremgår det af kommunens hjemmeside. 

Læs også Fornemme rammer: Bjarke Ingels tegner pandaens nye hjem i Zoo