Københavns Rådhustårn VAR det højeste - men den gik ikke

Serien ”En Vild Historie" er nået til Københavns Rådhus. I sidste afsnit får vi anekdoter fra kældre, sale og ikke mindst det karakteristiske rådhustårn.

Igennem seks programmer har journalisterne Oliver Fjalland og Frank Thøgersen jaget gode glemte historier på rådhusene i TV 2 Lorrys sendeområde. I det syvende afsnit, der har premiere i aften, er de nået til det, der engang var det største bygningsværk i landet og som gik under navnet ”Borgerslottet”. Efterhånden som rundviser Kristoffer Sahlholdt tager os med igennem sale, gange og kældre, kan man godt få den tanke, at det måske ikke er så underligt, at flere nutidige kommunalpolitikere har følt sig fristet til at låne lokaler (gratis) på Københavns Rådhus til private arrangementer. For det er et prægtigt hus med en helt utrolig udsmykning, vi får præsenteret i programmet.

Den erfarne rundviser kan sine anekdoter og slottets historie udenad. Der er sjove henvisninger gemt i udsmykningen, der er historien om, hvordan en italiensk konges besøg resulterede i, at borgerne den dag i dag har en overborgmester. Vi hører om gobelin-mesteren Fru Olrik der spøger på loftet, om hvordan modstandsfolk brugte kældergangene under krigen. Og ikke mindst på historien om Finansborgmester L. C. Borup, der spiller en stor rolle.

- Han har haft et helt enormt drive. Det er ham, der har drømt det her slot. Det er ham, der har fået det op at stå. Han er simpelthen nøglen til, at det her rådhus blev til, fortæller Kristoffer Sahlholdt veloplagt.

I afsnittet kommer vi også med helt op i det legendariske klokketårn. Et tårn der blev så mægtigt, at det stak nogle landspolitikere i øjnene.

”Folketinget sad nede i Bredgade og de kunne ikke forlige sig med tanken – skal vi sidde og styre hele landet hernedefra og Københavns Kommune har det der? Så på et tidspunkt vælger de så at genrejse Christiansborg, og når man så bygger tårnet, hvad gør man så? Det skulle selvfølgelig være højere. Så vores tårn VAR Danmarks største tårn dengang, det blev rejst. Det er 105,6 meter og tårnet ovre på Christiansborg endte med at blive 106,5 meter. Altså 90 cm højere. Klap lige hesten København…, fortæller Kristoffer Sahlholdt i programmet.

Du kan se syvende afsnit af ”En Vild Historie – på Rådhuset” i aften klokken 12.15 på Lorry+ og tv2lorry.dk/live.

Du kan også se hele serien her. Eller du kan se en vild historie fra din egen kommune ved at klikke på din hjemkommune her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik