El-løbehjul på gaden efter nytår: Kommune klar til at skride ind

Selvom el-løbehjul bliver gjort lovlige fra årsskiftet, så vil det kræve en tilladelse til de firmaer, der ønsker at udleje dem på kommunens arealer.

I efteråret sendte en amerikansk virksomhed flere hundrede elektriske løbehjul på gaden i København med henblik på udlejning.

Men der gik ikke mange dage, før løbehjulene igen var ude af bybilledet. Dengang var det nemlig ikke lovligt at køre på el-løbehjul i Danmark.

Men det bliver det fra nytår.

Et flertal i Folketinget har nemlig givet grønt lys til, at motoriserede løbehjul og skateboards samt andre selvbalancerende køretøjer bliver gjort lovlige i en forsøgsperiode på et år. 

Men i København er man fra kommunens side klar til at stikke en kæp i hjulet på løbehjulsfirmaerne, hvis de uden aftale benytter byens offentlige arealer som udlejningsbutik.

Klar til at skride ind

Det kræver nemlig en tilladelse fra kommunen, hvis man vil drive forretning fra kommunalt areal, og det princip gælder også for udlejning af elektriske dele-løbehjul, fortæller Mikkel Halbye Mindegaard, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen.

- Vi har haft indledende dialoger med interesserede firmaer, men vi har ikke modtaget formelle ansøgninger. Derfor forventer vi heller ikke at se løbehjulene stå til udlejning på vores offentlige arealer fra begyndelsen af det nye år, siger Mikkel Halbye Mindegaard.

Det svenske firma Voi har ellers allerede varslet, at københavnerne fra nytår kan forvente at støde på 200 af deres elektriske dele-løbehjul på både Vesterbro og Nørrebro. Men det må de først, når de har fået en endelig tilladelse.

- Ender det alligevel med at være tilfældet, skrider vi naturligvis ind. I sidste ende kan vi ende med at fjerne løbehjulene og politianmelde den pågældende virksomhed, siger enhedschefen.

Vil føre tilsyn i brokvartererne 

I Københavns Borgerrepræsentation har flere partier udtrykt bekymring for, at byen vil sande til i motoriserede løbehjul og skateboards fra årsskiftet.

Kommunen oplyser dog, at deres tilsynsmedarbejdere vil være ekstra opmærksomme på løbehjulene i den første tid og være til stede i brokvartererne løbende.

- Vi kan dog ikke dække hele byen på samme tid, så hvis københavnerne oplever problemer med løbehjulenes placering, må de meget gerne bruge kommunens Giv et praj-app til at melde ind. Så tager vi os af problemerne hurtigst muligt, siger Mikkel Halbye Mindegaard.

TV 2 Lorry har forsøgt at få interview med det svenske udlejningsfirma Voi. Men deres landechef Eric André har ikke været at træffe.

Da TV 2 Lorry talte med ham tidligere på ugen forsikrede han dog, at firmaet vil indsætte et særligt ”Street Team” i de københavnske gader, som vil fjerne de el-løbehjul, der skulle være til gene for andre trafikanter eller er parkeret ulovligt.

Desuden får brugerne advarsler via firmaets app, hvis de stiller løbehjulet fra sig et sted, hvor det ikke er tilladt. Der vil derudover være geografiske restriktioner for, hvor de må parkeres.

Tidligere interview med Eric André, landechefen for VOI, hvor han fortæller om de elektriske løbehjul.

Lignende udfordring med udlejningscykler

Københavns Kommune står med en lignende udfordring i forhold til opstilling af udlejningscykler i byrummet.

Her skulle Teknik- og Miljøudvalget 1. oktober 2018 have behandlet en indstilling om nye retningslinjer for tilladelse til opstilling af udlejningscykler på kommunens arealer. Men indstillingen blev taget af dagsordenen forud for mødet som følge af en henvendelse fra Transportministeriet.

Forvaltningen forventer at fremlægge en ny indstilling om udlejningscykler og deslige opstillet i byrummet for politikerne i marts. Indtil da vil forvaltningen videreføre den restriktive praksis, som også et flertal i udvalget tidligere har ytret ønske om.

Med hensyn til den ét-årige førsøgsperiode med elektriske løbehjul så skal man være 15 år for at kunne køre med skateboard eller el-løbehjul på cykelstien. Nedenfor kan du få et overblik over reglerne.

Disse transportmidler bliver gjort lovlige fra nytår. Men som du kan se, gør visse krav sig gældende.
Disse transportmidler bliver gjort lovlige fra nytår. Men som du kan se, gør visse krav sig gældende.
Foto: Grafik - TV 2

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik