Københavns Kommune svarer på kritik om for kort tid i lyskryds

For mange steder i København kan fodgængere ikke nå over for grønt, lyder kritikken fra Dansk Fodgænger Forbund. Nu svarer kommunen.

Københavns Kommune svarer på kritikken om for kort grøntid i flere af byens lyskryds. Krydsene lever op til gældende regler, lyder budskabet. Foto: TV 2 Lorry

Flere københavnske lyskryds døjer med et problem, som er meget konkret: Fra lyssignalet skifter til grøn-mand-gå og tilbage til rød-mand-stå, går der så kort tid, at flere fodgængere ikke kan nå over.

Sådan lyder kritikken i hvert fald fra Dansk Fodgænger Forbund, der har udpeget mere end en håndfuld kryds i København, hvor den såkaldte 'grøntid' er for kort.

Fodgængere er de svageste i trafikken, de skal kunne føle sig trygge

Hans Erik Hansen, formand for Dansk Fodgænger Forbund.

Værst går det udover gangbesværede, fodgængere der følges med børn eller andre der ikke kan holde en normal ganghastighed over et vejkryds. Dem der ikke når over mens lyset er grønt, kan dog søge tilflugt på en helle, men det er ikke optimalt, mener Dansk Fodgænger Forbund.

- Vi oplever at folk er nervøse for, om de når over eller at de føler sig utrygge ved stå midt på gaden [på en helle red.]. Der skal være tid til at komme helt over, siger Hans Erik Hansen, formand for Dansk Fodgænger Forbund.

Læs også Fodgængere brokker sig: "Vi kan ikke nå over lyskrydset"

København skal sætte fodgængerne forrest

TV 2 Lorry har mødt formanden for Dansk Fodgænger Forbund, Hans Erik Hansen, i et af de kryds, som, efter forbundets mening, er mest problematisk. Det er krydset mellem Rosenørns Allé, Åboulevarden og Doseringen. 

- Folk når simpelthen ikke over krydset, og når de endelig kommer ud og står i midten, så er det svært at komme videre ud i krydset, fordi cyklerne fylder så meget i netop dét kryds i myldretiden, siger Hans Erik Hansen.

Det er ikke nødvendigvis meningen, at man skal kunne nå hele vejen over

Jes Øksnebjerg, centerchef for Teknik- og Miljøforvaltningen

Fodgænger Forbundet mener, at København har for vane, at prioritere hensynet til bilister og cyklister i trafikken og at man skal begynde at sætte fodgængerne i første række. 

- Fodgængere er de svageste i trafikken, de skal kunne føle sig trygge, når de færdes, siger formanden for Dansk Fodgænger Forbund, Hans Erik Hansen

Læs også Fodgænger Forbund: For kort tid i lyskryds er et stort problem

Kommune svarer på kritikken: Det er, som det skal være

Jes Øksnebjerg er centerchef for Teknik- og Miljøforvaltningen og han svarer tirsdag på den kritik, som Dansk Fodgænger Forbund retter. Han anerkender, at der kan være steder i byen, hvor man ikke kan nå hele vejen over, men så vil der altid være et helleanlæg.

- Det er ikke nødvendigvis meningen, at man skal kunne nå hele vejen over. København er en hovedstad med meget trafik, så der kan man godt risikere, at man kun kan nå frem til et helle. Vi forstår godt, at det kan føles utrygt at stå i sådan et helle, mens bilerne kører foran og bag dig, men det er et sikkert sted at stå, siger han.

Kommunen har omkring 400 lyskryds med cirka 15.000 lyskurve. Lyssignaler er programmeret efter et regelsæt, der fastsætter, hvor lang tid et kryds an være grønt eller rødt. Vejreglerne fastsættes af et fagligt fællesskab mellem kommuner, Politi og Vejdirektoratet.

Jes Øksnebjerg pointerer, at kommunen lever op til reglerne på området. 

- I de regler er der taget højde for, at ikke alle er lige godt gående, når de skal passere et kryds. Et lyskryds kan sagtens blive rødt, mens man er i det, men så er der en sikkerhedstid, så man kan trygt gå videre og nå over på den anden side, inden den modkørende trafik begynder at køre, siger han.

Dansk Fodgænger Forbund afholdte generalforsamling mandag. Konklusionen lød, at forbundet for fremtiden vil arbejde på at få flere sekunder grøntid i de kryds, som man mener er udsatte, og at der kommer flere lyskurve med tydelig nedtælling angivet i sekunder. 

Hvis du oplever problemer med et lyskryds

På Københavns Kommunes hjemmeside kan du tippe kommunen om lyskryds, som ikke virker hensigtsmæssigt.

Giv et praj findes også som app til Android og Iphone. Appen hedder: Giv et Praj KBH​​​​​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik