Efter dødsfald: Københavns Kommune ind i kampen mod narko-sex

Københavns Kommune og AIDS-fondet vil samarbejde om at forebygge såkaldt chem-sex.

Chem-sex.  Sådan hedder det, når (især) mænd dyrker sex med andre mænd under påvirkning af højpotente stoffer, som markant øger brugernes lyst til sex - og samtidig flytter deres grænser. Det betyder, at der ofte er tale om ubeskyttet sex, og da det kan føre til spredning af HIV og andre kønssygdomme, så er Københavns Kommune nu på vej ind i kampen for at oplyse om problemet, der ifølge  AIDS-fondet allerede har kostet menneskeliv.

På torsdag mødes politikerne i Sundheds og Omsorgsudvalget i København, og her skal politikerne fordele 16 millioner kroner over de næste fire år til at forbedre Københavnernes seksuelle sundhed.

Fire millioner om året

De fire millioner kroner om året går typisk til seksualundervisning, oplysning, forebyggelse og test for forskellige kønssygdomme og så videre.  Men nu hvor indsatsen for de næste fire år skal fastlægges, så foreslår sundhedsforvaltningen, at 3,4 millioner kroner bruges hvert år, mens knap 600.000 om året fordeles over to to-årige perioder. Og det er en del af det beløb, forvaltningen foreslår anvendt i indsatsen mod chemsex.

Chemsex er udbredt især i homoseksuelle miljøer. Her tager folk forskellige former for stoffer - blandt andet methamfetamin eller crystal meth, der øger sexlysten over mange timer, og som fører til et stort antal partnere, og en adfærd, der kan være risikobetonet i forhold til smitte med eksuelt overførte sygdomme.

Forvaltningen forestiller sig, at der skal bruges 295.000 kroner om året, som skal administreres af AIDS-fondet. Her driver man et sted, hvor mænd testes for kønssygdmme, og de vil - hvis forslaget vedtages - også få forelagt et spørgeskema, hvor målet er at kortlægge omfanget af chemsex i København. Dernæst skal der afholdes samtaler med mænd, der har risikobetonet adfærd, hvor de kan få den nødvendige rådgivning, og folk, der er egentlig afhængige af de stoffer, der tages undervejs, får tilbud om afvænning.

Flere områder konkurrerer om penge

Politikerne skal vælge mellem tre forslag fra forvaltningen, hvor der så bliver afsat penge til de to. Ud over chemsex er også øget test for smitte med chlamydia og gonorré blandt unge på spil. Og det samme gælder en kampagne, der skal fremme "positive selvbilleder og realistiske kropsidealer, som det hedder i forvaltningens bskrivelse af forslaget.

AIDS-fondet: Udviklingen skal standses

-Det har allerede kostet liv i København, og i andre byer som for eksempel London, er det ved at løbe helt af sporet. Derfor er det nu, vi skal standse udviklingen.

Sådan lyder det fra diektøren for AIDS-fondet, Andreas Gylling Æbelø, der lyder bekymret over den udvikling, AIDS-fondet har observeret.

-Vi kan se, at chemsex vinder stækt frem, og at det er hårdere stoffer som for eksempel crystal meth, der indtages. Det er noget, der virkelig påviker hjernen, og når vi beskæftiger os med det, så er det fordi det øger risikoen for seksuelt overførte sygdomme, siger han.

Andreas Gylling Æbelø understreger, at det ikke er AIDS-fondets opgave at behandle folk for narkomisbrug.
-Men hos os kan de tale med en medarbejder i fortrolighed og i øjenhøjde, hvor vi så får en mulighed for at informere dem om skadevirkningerne. Vi ser i vores rådgivning, at mange oplever at have styr på det, men at et forbrug hurtigt bliver til et alvorligt misbrug med skadelige konsekvenser - og her ringer alarmklokkerne, siger han.

​​​​​​Andreas Gylling Æbelø forklarer i forbindelse med det stigende misbrug videre, at AIDSfondet kæmper for at undgå de seksuelt overførte sygdomme - men i samme forbindelse ser fondet det også som et problem i LGTB-sammenhæng, at mange tager stofferne, fordi de har skamfølelse over deres seksualitet, men at stofferne gør det lettere for dem at være i deres seksualitet- og dermed opstår risikoen for misbrug.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) om, hvordan hun ønsker pengene prioriteret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik