Københavns bud på et vartegn til verdensarvsliste: Arbejdermuseet

København vil forsøge at få Arbejdermuseet i Rømersgade med på UNESCOs Verdensarvsliste. Nu vil kommunen arbejde videre at få bygningen optaget på listen.

Trods for en status som landets hovedstad, så har København hverken bygninger, monumenter eller naturområder på UNESCOs Verdensarvsliste.

Men det skal der laves om på. 

Her er Arbejdermuseets bygninger i Rømersgade udset til at være det vartegn, der bringer København med på den eftertragtede liste.

I går aftes stemte samtlige partier på rådhuset ja til Socialdemokraternes forslag om, at gå videre med arbejdet om kommunal støtte til Arbejdermuseets ønske om optagelse på verdensarvslisten.

Museet vil forsøge at blive optaget på verdensarvslisten, der blandt andet tæller Stevns Klint, Roskilde Domkirke og Kronborg i Helsingør.

Verdensarvslisten - hvad er det?

UNESCOs verdensarvsliste er en liste over steder, byer, bygninger, monumenter eller lignende der af FN er udpeget til at have enestående og universel værdi for hele menneskeheden. 

 

Listen omfatter over 1000 verdensarvsteder, blandt andet Galápagosøerne, Grand Canyon, de egyptiske pyramider og Taj Mahal.

 

Danmark har syv steder optaget på listen, mens Grønland har to steder optaget.

 

Listen over kandidater til at få status som verdensarv omfatter flere end 1600 steder.

 

Kilde: Gyldendals 'Den Store Danske'

Hverken pyramide eller frihedsgudinde, men...

Arbejdermuseets samlingssted i Rømersgade blev opført i 1879. Dengang havde arbejderne brug for et sted at mødes, hvor de kunne organisere sig i kampen for et bedre liv i skjul for myndighedernes øjne og ører.

Og det har spillet en væsentlig rolle i opbygning af den danske samfundsmodel, mener forslagsstillerne.

- Det, som vi kan bidrage med fra Danmark ind i verdensarven, er måske ikke pyramider og spektakulære bygningsværker, men det er en spektakulær samfundsmodel, hvor forsamlingshuset her i Rømersgade har spillet en helt afgørende rolle for at arbejderne begyndte at samle sig, siger Socialdemokratiets Jonas Bjørn Jensen.

Museumsdirektør Søren Bak Jensen glæder sig over nomineringen.
Museumsdirektør Søren Bak Jensen glæder sig over nomineringen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Opgaven med at få museet på verdensarvslisten lander nu hos Københavns nyeste borgmester, Franciska Rosenkilde fra Alternativet, der for få dage siden overtog posten som kultur- og fritidsborgmester fra Niko Grünfeld.

- Jeg synes jo selvfølgelig, der er mange fantastiske kulturinstitutioner i København, men lige Arbejdermuseet er vi jo ret unikke omkring, så jeg synes egentligt det gav ret god mening at hjælpe dem med at komme på listen, siger Rosenkilde.

Idéen om at lancere det historiske samlingssted som et ikke kun københavnsk men også dansk bud på verdensarv har været undervejs længe.

Tidligere på året var Arbejdermuseet et af de tre steder i landet, som kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance meldte optaget på den såkaldte tentativliste, der dermed gav grønt lys til muligheden for at arbejde videre med en verdensarvsnominering.

De andre nominerede steder var Dragør gamle by og havn samt de hvide klinter ved Møn.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Arbejdernes forsamlingsbygning i Rømersgade blev opført i 1879 som et mødested, hvor arbejderbevægelsen kunne organisere sig uden myndighedernes indblanding.
Arbejdernes forsamlingsbygning i Rømersgade blev opført i 1879 som et mødested, hvor arbejderbevægelsen kunne organisere sig uden myndighedernes indblanding.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Museumsdirektør glæder sig over nominering

For museumsdirektør på Arbejdermuseet, Søren Bak-Jensen, kommer nomineringen efter mange års arbejde på netop at opnå nominering.

I ti år har Arbejdermuseet kæmpet for at blive en del af den anerkendte liste - en liste, der netop mangler et monument for organiseringen af arbejdere.

- Det, der er særligt ved UNESCO's verdensarvsliste er, at der slet ikke findes nogen vidnesbyrd omkring den rolle, som arbejderbevægelsen har spillet som en verdensomspændende tilstedeværelse og faktor i den kæmpe store samfundsforandring der sker i forbindelse med industrialiseringen, siger Søren Bak-Jensen.

- Det er en utrolig vigtig bygning for at forstå, hvordan vi kom frem til den arbejdsmarkedsmodel, som mange andre lande kigger på som en virkelig stor kilde til inspiration.

Ønsket om en kommunal opbakning til Arbejdermuseets optagelse på verdensarvslisten er nu sendt videre til Kultur- og Fritidsudvalget.

Udvalget skal drøfte de videre planer for, hvordan man får museet optaget på listen på det kommende udvalgsmøde den 15. november.

Danmarks verdensarvssteder

Fem danske steder kan bryste sig af at være verdensarv. Det er:

 

  • Jellingmonumenterne, optaget i1994
  • Roskilde Domkirke, optaget i 1995
  • Kronborg, optaget i 2000
  • Stevns Klint, optaget i 2014
  • Den danske del af Vadehavet, optaget i 2014
  • Christiansfeld, optaget i 2015
  • Christian den femte parforcejagtlandskaber i Nordsjælland, optaget i 2015

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik