'Groteske' besparelser mod handicappede er beskæmmende, mener LEV

Landsforeningen LEV udtrykker vrede og bekymring over Københavns Kommunes nye besparelser på handicapområdet. Umenneskeligt, mener formanden.

Når Københavns Kommune indfører ’nye kvalitetsstandarder’ på handicapområdet, er det bare et andet ord for massive besparelser, der rammer de svageste borgere i samfundet.

Og når Københavns Kommune nægte udviklingshæmmede adgang til fællesarealer og personalets omsorg på botilbud i et forsøg på at presse dem til at fraflytte, så er det et alvorligt brud på handicappedes rettigheder.

Det mener Landsforeningen LEV, som er en forening for mennesker med udviklingshandicap. Foreningen er fortørnede over måden, kommunen implementerer besparelserne på.

- Det er beskæmmende. Det er grotesk. Jeg er grædefærdig over, at det sådan, man gør det. Jeg synes simpelthen, det er fuldstændig vanvittigt, siger Anni Sørensen, der er formand for Landsforeningen LEV.

Udviklingshæmmede presses ud af bosteder

Mandag kunne TV 2 Lorry fortælle, hvordan Thomas Hansen på 42 år med udviklingshæmning om seks uger nægtes adgang til fællesarealer og personalet på det bosted, han gennem de seneste 11 år har kaldt sit hjem.

Det sker med begrundelsen, at han med kommunens nye kvalitetsstandarder ikke længere opfylder kriterierne for, hvornår man er omfattet målgruppen til botilbud. Kommunen ønsker, at han fraflytter sin lejlighed i bostedet Kuben i Nordvest.

Med andre ord: Han er ikke længere handicappet nok.

quote Det er beskæmmende. Det er grotesk. Jeg er grædefærdig over, at det sådan, man gør det

 

- Kommunen bestemmer, at hvis ikke Thomas selv vælger at flytte, så får han at vide, at han ikke må benytte fællesarealerne eller kontakte personalet. Jeg er faktisk grædefærdig over, at det er sådan, man behandler mennesker med udviklingshandicap i København, siger Anni Sørensen.

Frygter at åbne sin e-boks

Men Thomas Hansen er blot en blandt rigtig mange borgere i København, der bliver ramt af besparelserne på handicapområdet.

- Det er systematisk systemsvigt. Alle vores medlemmer i København frygter at skulle åbne deres e-boks og se, at man nu skal flytte, eller at man ikke længere må gå på arbejde, siger Anni Sørensen og fortsætter:

- Brevene kommer jo fra de sagsbehandlere, man mødes med, og som egentlig skulle hjælpe én og guide én og vejlede én i sine rettigheder. Men nu ved vi, at det ikke er sådan, det er i Københavns Kommune. Og konsekvensen af det er, at man lever et miserabelt liv. Folk er jo angst i den kommune for, hvad der skal ske lige om lidt.

Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV.
Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV.
Foto: Landsforeningen LEV

Mister retten til arbejde og ledsaget ferie

Et andet eksempel på spareknivens beskæring af handicapområdet i København finder vi i udviklingshæmmedes ret til at gå på arbejde.

Med kommunens nye kriterier kan flere udviklingshæmmede ikke længere få lov til at arbejde fem dage om ugen som før, men nu højest tre dage om ugen.

Samtidig har udviklingshæmmede med besparelserne mistet retten til ledsaget ferie – altså ferie, hvor en handicapmedhjælper er med.

quote Konsekvensen af det er, at man lever et miserabelt liv. Folk er jo angst i den kommune for, hvad der skal ske

 

Forvaltning: Det er en spareøvelse

I Københavns Kommunes har Socialforvaltningen ikke ønsket at udtale sig om Thomas Hansens konkrete sag.

Via e-mail har forvaltningen dog sendt en generel udtalelse om de nye kvalitetstandarder:

Her skriver de, at ” "kvalitetsstandarderne i februar blev vedtaget af Socialudvalget i København, og beskriver det politisk fastlagte serviceniveau, ift. hvad man som borger med handicap typisk kan få tilbudt hjælp til.”

Forvaltningen forklarer også, at de nye kvalitetsstandarder ”sker som et led i at opnå de vedtagne besparelser, der var en del af budget 2019. Kvalitetstandarderne skal være med til at beskrive serviceniveauet og dermed sikre en bedre forventningsafstemning med borgerne."


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik