Københavnerne topper listen over sofavælgere

Interessen for kommunalvalget ligger på et lavpunkt i hovedstadsregionen, hvor 7 kommuner kommer ud med den laveste valgdeltagelse.

I København endte 38,8 % af vælgernes stemmekort  i papirkurven, da der kommunalvalg i 2013. Hermed indtager Københavns kommune bundplaceringen i en opgørelse over stemmedeltagelsen i hele landet fra Danmarks Statstik.

På en liste over kommuner med laveste valgdeltagelse kommer Brøndby ind på en andenplads med 35,4 % sofavælgere, Glostrup med 33,3 %, Albertlsund med 33,1 %, Ishøj med 32,6 %.

På top 5 over kommuner med færrest sofavælgere findes kun én kommune fra hovedstadsregionen, nemlig Allerød. Netop Allerød har efter kommunalvalgene i 2009 og 2013 været scene for store politiske dramaer, da kommunalpolitikerne skulle indgå aftaler om borgmesterposten. 

Alder, uddannelse og etnicitet afgør valgdeltagelse

Men det er ifølge forskerne ikke politikernes evne til at skabe dramatik, der får stemmeprocenten i vejret ved kommunal- og regionalvalget den 21. november.

 - Den lave valgdeltagelse i mange københavnske kommuner er drevet af den sociale sammensætning og hvem, der bor i kommunerne, forklarer forsker i valgdeltagelse Jens Olav Dahlgaard fra CBS.

 
 
Foto: Grafik: Mia Cassens - TV 2 Kosmopol

Og ved kommunalvalg betyder den sociale baggrund endnu mere end ved folketingsvalgene.

- Det der betyder noget er, hvordan befolkning er sammensat når det kommer til alder, uddannelse og etnincitet, siger Jens Olav Dahlgaard.

Københavns kommune har flere yngre vælgere og flere nydanskere end de fleste andre kommuner, og det har afgørende betydning for stemmeprocenten.

Forskerne kan til gengæld ikke levere en forklaring på, at netop Allerøds strømmer til valgstederne, når der er kommunalvalg. Altså ud over at fordelingen på ældre, på højt- og lavt uddannede og antallet af indvandrere gør, at flere tager turen til stemmelokalerne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik