Ny dansk opfindelse: Sådan afslører du kopivarer med mobilen

Forskere på Københavns Universitet har opfundet en metode, som kan afsløre, om der er tale om en kopivare eller ej – og den er 100 procent sikker.

Ej længere skal du frygte at komme hjem fra ferie med en falsk Louis Vuitton taske eller købe et ur på auktion, du fejlagtigt troede var den ægte vare.

To forskere på Nano-Science Center på Københavns Universitet har nemlig udviklet et kemisk fingeraftryk, hvor du med din mobiltelefon kan scanne og afsløre, om det er en kopivare, du står med i hænderne.

App'en er ved at blive udviklet, men når den er klar, så kan forbrugerne scanne varen med sin mobil, som vi kender det med QR-koder i dag.
App'en er ved at blive udviklet, men når den er klar, så kan forbrugerne scanne varen med sin mobil, som vi kender det med QR-koder i dag.
Foto: Michael Rohde-Petersen

Og med en succesrate på 100 procent er systemet det sikreste i verden.

- Du kan sætte det på en vinflaske, på et guldur, et maleri - ja, hvad som helst. Mærket behøver ikke at være større end et komma. Og det er umuligt at kopiere, for sandsynligheden for at to varer har samme fingeraftryk er lig nul, siger forskningsleder og lektor Thomas Just Sørensen, der sammen med forskerkollega Riikka Arppe-Tabbara har udviklet antikopi-systemet.

Usynligt mærke

Fingeraftrykket er egentlig en usynlig blæk med forskellige mikropartikler i, der eksempelvis kan sprayes på et produkt.

Partiklerne vil så danne et tilfældigt men samtidigt unikt mønster af hvide prikker, der ikke kan ses med det blotte øje.

- Det svarer til, at man kaster en håndfuld sand ud på et ark papir, uanset hvor mange gange, du gør det, så vil mønstret, sandkornene danner, aldrig blive det samme. På samme måde vil chancen for, at der opstår to identiske mønstre med vores system være lig nul, siger Thomas Just Sørensen til TV 2 Lorry.

Selvom mærket, der er på størrelse med et komma, er usynligt, så bliver det ikke svært at finde, når man som forbruger vil scanne varen med sin mobiltelefon.

- Fingeraftrykket vil sidde på et genkendeligt sted, som for eksempel på en stregkode eller på selve mærket. Det kan være kronen på et Rolex-ur eller låsen på en Louis Vuitton-taske, siger Thomas Just Sørensen.

Fakta om projektet

Forskerne har testet systemet ved at fremstille mere end 9.720 tags bestående af QR-koder printet på almindeligt papir og sprayet med den gennemsigtige blæk. Hvert tag blev fotograferet med en mobiltelefon for at oprette en billeddatabase. Herefter blev billederne scannet med andre mobiltelefoner for at se om matchede.

 

I 0 % af tilfældene skete der et falsk match. I 76 % af tilfældene var der positivt match. I de øvrige tilfælde skyldtes det, at fotoet var ude af fokus eller at mærket var snavset, og det krævede derfor et nyt billede, før matchet var der. Denne fejl vil software tage højde for.

 

Under forskernes 9.720 tests, som foregik med forskellige typer mobiltelefoner håndteret af en række forskellige personer, var der 0 % falske positiver. Forskerne har også testet det i samarbejde med forskellige virksomheder, som bl.a. producerer emballage og etiketter til alt fra hovedpinepiller og vinflasker til sneakers og småkagedåser.

 

Kilde: Københavns Universitet

Kan potentielt redde liv

Det er ikke kun med hensyn til dyre accessories, at app’en kan være smart. Faktisk kan den potentielt redde dit liv, for det er ikke kun tøj, tasker og ure, der kopieres.

Livsvigtige fornødenheder som medicin kopieres også. Med dyre priser på visse typer medicin fristes flere og flere til at købe deres medicin på nettet, men her har de ingen garanti for, at det de bestiller, rent faktisk er det, de får.

- Når du køber medicin på nettet, har du ingen chancer for at vide, om det er lavet i en sweatshop i Ghana. I dag har kunden altså ikke selv mulighed for at tjekke, om varen er ægte, og derfor er man som forbruger nødt til at stole på alle leddene i varekæden.

- Med vores system har alle led samme adgang til systemet, siger Thomas Just Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet!

Thomas Just Sørensen, der er forskningsleder og lektor ved Nano-Science Center og Kemisk Institut. Arkivfoto.
Thomas Just Sørensen, der er forskningsleder og lektor ved Nano-Science Center og Kemisk Institut. Arkivfoto.
Foto: Claus Bech - Ritzau Scanpix

Klar næste år

Det er ikke muligt at benytte antikopi-systemet endnu, da forskerne stadig mangler at udvikle selve app’en, men de regner med, at den er klar til brug næste år.

- Vi har det hele på plads. Produktet er helt klar, og vi har de algoritmer og ting, der skal bruges til at lave app’en, vi skal bare finde en, der kan udvikle softwaren, og det er vi ved at finde penge til. Jeg er jo kemiker, så jeg tænker, at det er bedre, hvis vi sætter en udefra til at ordne det, siger Thomas Just Sørensen.

Producenterne skal selv påsætte det kemiske fingeraftryk, men ifølge forskningslederen bliver det ikke et problem at overtale dem.

- Der er allerede flere fabrikanter af luksusvarer, der har rettet henvendelse til mig, siden vi frigav den første forskningsartikel om produktet i januar sidste år, så det forventer jeg ikke bliver et problem, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik