København sender kærestebreve til andre kommuner: Kom og vær grønne med os

For at København kan blive rigtig grøn, bliver de nødt til at få flere med på vognen, så virksomhederne vil fremstille de ting, kommunen skal købe.

Københavns Kommune vil være grøn. Derfor vil de gerne købe alle ting - lige fra bleer i vuggestuer til hæve-sænkeborde på rådhuset og rengøring af skoler – så miljøvenlige som muligt.

Men det kan være svært, hvis der ikke er noget at købe. I 2019 og 2020 skal kommunen laver nye aftaler med producenter af legetøj og kontormøbler, men der er næsten ikke noget miljømærket legetøj eller kontormøbler at købe.

Og miljømærket skal det helst være – det besluttede Borgerrepræsentationen sidste år.

Derfor fortæller Københavns Kommune allerede nu virksomhederne, at hvis de vil have fingrene i de 23,3 millioner kroner, som kommunen hvert år betaler for legetøj og kontormøbler, så skal de få miljømærket deres produkter.

Og det skal de gøre i god tid, for processen kan trække ud. 

Kærestebreve skal gøre producenter mere miljøvenlige

København er lige nu alene med sin meget ambitiøse indkøbspolitik, hvor de allerede på forskud forsøger at påvirke virksomhederne. Men lige som på mange andre områder, kan det være svært at være alene.

Selvom København er en stor kommune, er det lettere for dem at påvirke virksomhederne til at få fremstille grønne kontorstole og dukker og legetøjsbiler, hvis de kan love virksomhederne flere kunder.

- Den primære er at få flere til at blive grønne. Jo flere, der laver noget, der er miljømærket, jo større miljøeffekt får vi. Så bliver der færre kemikalier i legetøjet, og vi udleder mindre CO2 med videre, siger Merete Kristoffersen, enhedschef Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. 

- Jo flere, der efterspørger noget, jo større sandsynlighed er der også for, at det bliver billigere, hvilket også er væsentligt for kommunen, siger hun.

Og Københavns Kommune har allerede fået flere grønne kærester.

Derfor er grønne indkøb i det offentlige vigtigt

Det offentlige køber hvert år virkelig mange ting ind - for over 300 milliarder kroner om året. 

De mange ting udleder blandt andet rigtig meget CO2, når de bliver fremstillet og transporteret. Hvis de ting, kommuner, regioner og staten køber ind, kan fremstilles mere bæredygtigt, betyder det, at der bliver udledt meget mindre CO2. 

I 2011 udledte alene de ting og services, som det offentlige købte ind, 4 tons CO2 per indbygger. Det er cirka en femtedel af hver danskers samlede CO2-udledning.

Hvis vi skal nå Paris-aftalens mål, må hver person max udlede drivhusgasser svarende til 1,5 - 2 tons CO2 om året i 2050 inklusiv alt! Altså både offentlige indkøb, mad, flyrejser, private ting, bilkørsel og så videre.

Kilde: Den grønne tænketank CONCITO

Først fik de opbakning fra en række kommuner, regioner og et ministerium, som de i forvejen har et indkøbssamarbejde med. Nu forsøger de sammen med dem at få endnu flere til at være med.

Derfor har Københavns Kommune sammen med Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb, som indkøbssamarbejdet hedder, sendt mails ud – eller kærestebreve, som Teknik- og Miljøforvaltningen kalder dem, hvor de spørger alle kommuner, regioner og nogle statslige institutioner, om de vil være miljøvenlige indkøbskærester. 

Det kæresteforhold indebærer primært, at kommunerne, regionerne eller de statslige institutioner skal sige ja til, at de også vil prioritere legetøj og kontormøbler med miljømærker over dem uden miljømærker, når de næste gang skal indgå nye aftaler. 

- Hvis de andre vil være med, er producenterne nok mere indstillede på at lave nogle miljømærkede produkter, siger Merete Kristoffersen.

Virksomheder har tidligere haft succes

Hvert år vælger kommunen to til fire områder, hvor de fortæller virksomhederne i god tid, at de har tænkt sig at prioritere miljømærkede produkter. I år er det legetøj og kontormøbler.

Disse kommuner har sagt ja

Indtil videre har Herlev, Køge og Billund kommuner sagt ja.

Derudover har Københavns Kommune allerede fået opbakning fra en række kommuner, regioner og et ministerium, som sammen med Københavns Kommune har indgået Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb, som arbejder sammen om at få gode tilbud på miljøvenlige varer. Netværket har også være med til at sende ”kærestebrevet” ud.

Medlemmerne af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb er udover Københavns Kommune:
Egedal Kommune, Roskilde Kommune, Frederiksberg Kommune, Gladsaxe Kommune, Ishøj Kommune, Sønderborg Kommune, Aarhus Kommune, Odense Kommune, Aalborg Kommune, Kolding Kommune, Miljø og Fødevareministeriet , Region Midtjylland og Region Syddanmark.

Ifølge Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark, er Københavns strategi en god måde at få flere grønne varer på hylderne.

Det kan de se på store virksomheder, der har valgt at gå sammen og bede om blandt andet miljømærket rengøring:

- Deres krav har gjort, at der nu findes virksomheder over hele landet, som udbyder svanemærket rengøringsservice, og at antallet af svanemærkede rengøringsselskaber på få år er mere end fordoblet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik