København har valgt sin nye stadsarkitekt

Camilla van Deurs overtager en af de mest magtfulde positioner inden for arkitektur og byudvikling. 1. februar tiltræder hun som stadsarkitekt i København.

Københavns nye stadsarkitekt bliver Camilla van Deurs, der de kommende år får en betydelig rolle at spille i byudviklingen af Danmarks hovedstad.

I en pressemeddelelse offentliggør Københavns Kommune, at den 42-årige arkitekt tiltræder som stadsarkitekt den 1. februar - en stilling, hun overtager fra Tina Saaby Madsen, der gennem de seneste otte år har været kommunens toprådgiver inden for byudvikling, planlægning og arkitektur.

- København ekspanderer jo voldsomt, og der er et enormt pres på byggeriet og boligmarkedet. I den sammenhæng er jeg ligesom politikerne i København optaget af helhedsperspektivet, siger Camilla van Deurs i en pressemeddelelse.

- De nye bydele må ikke lukke sig om sig selv, men skal være åbne og tilgængelige for resten af byen. Det er vigtigt, at man også tænker for eksempel folkeskoler, institutioner og ældreboliger ind i de nye byområder, og der skal være god plads til de rekreative områder.

Hvad er en stadsarkitekt?

Camilla van Deurs kommer fra en stilling som partner i tegnestuen Gehl Architects. Her har hun gennem 11 år blandt meget andet har arbejdet med masterplaner, lokalplaner og borgerinddragelse i en lang række storbyer i flere forskellige lande. Desuden har hun baggrund som forsker og lektor.

- Camillas faglige profil matcher på fornem vis visionerne i kommunens arkitekturpolitik og vores byudviklingsstrategi ”Fællesskab København”. Begge dele handler om at udvikle attraktive byrum og nye byområder i samskabelse med borgerne og med et øget fokus på grønne løsninger, siger vicedirektør Karsten Biering Nielsen fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

- Hendes solide faglige fundament og erfaring fra både Danmark og udlandet bliver vigtige inspirationskilder, når vi skal udvikle helhedsløsninger, hvor arkitektur, klimaudfordringer, mobilitet og ressourcegenanvendelse skal spille sammen inden for de økonomiske rammer, som vi har i København, siger vicedirektør Karsten Biering Nielsen fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Arkitektforeningen bifalder valget: Ekstraordinær kapacitet

I arkitekternes standsforening, Arkitektforeningen, bifalder man Københavns Kommunes valg. Camilla van Deurs, der selv har været aktivt bestyrelsesmedlem i foreningen, har nemlig de helt rette kompetencer, mener de.

- Vi er i Arkitektforeningen både stolte af og glade for at se, at Københavns Kommune har valgt at ansætte ét af vores virkeligt begavede medlemmer som ny stadsarkitekt. Camilla van Deurs er en helt usædvanlig kapacitet og har med sit professionelle fokus på byens rum de bedst tænkelige forudsætninger for at sikre høj kvalitet i udviklingen af København, siger formand Johnny Svendborg.

- Vi glæder os til den fremtidige dialog med Camilla og hendes nye kollegaer og byder gerne ind med idéer til, hvor og hvordan der bør sættes ind i forhold til fastholdelse og udvikling af arkitektonisk kvalitet i København, siger han.

Blot otte kommuner i Danmark har en stadsarkitekt. Foruden København har kommunerne Aarhus, Aalborg, Vejle, Kolding, Rødovre, Frederiksberg, Kolding og for nyligt Esbjerg en stadsarkitekt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

den lille havfrue

Chefredaktør dømmes for at dæmonisere Den Lille Havfrue

Nicolai 2 pix

galleryNicolai med Tourettes fik tæv på gaden: "Jeg vil ALDRIG gemme mig væk"

luftfoto af københavn

Trods udflytning: Hovedstaden har flere statslige arbejdspladser

20201121-123911-L-1920x1278we

playTraktor-demonstration risikerer at blive supersprederevent, siger eksperter

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere