København har ignoreret bandemedlemmer på kontanthjælp

Den afgåede radikale borgmester Anna Mee Allerslev har i årevis undladt at sørge for, at bandemedlemmer på kontanthjælp er blevet sendt i aktivering.

Den ansvarlige for integration og beskæftigelse i Københavns Kommune, den nu afgåede radikale borgmester gennem syv år Anna Mee Allerslev, har i årevis undladt systematisk at sørge for, at bandemedlemmer på kontanthjælp er blevet sendt i aktivering.

Radio24syv kunne i september fortælle, at over 60 procent af landets bandemedlemmer sidste år modtog kontanthjælp, og nu erkender Københavns Kommune i et svar til Radio24syv, at der "ikke tidligere har været en strategisk og systematisk brug af nytteaktivering for bandemedlemmer i Københavns Kommune."

Samtidig afviser Venstres beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen et ønske om en lovændring, som Anna Mee Allerslev kom med i kølvandet på Radio24syvs historie i september.

Hårdere indsats mod bandemedlemmer 

Dengang annoncerede den daværende integrations- og beskæftigelsesborgmester med en rive i hånden i en video på Facebook, at der skulle sættes hårdere ind overfor bandemedlemmer på kontanthjælp, og det kunne f.eks. ske ved at sende dem i nytteaktivering på fuld tid på et voldanlæg i det vestlige København.

"Hvis vi ikke kan forhindre dem i at få penge, kan vi i det mindste sørge for, at bandemedlemmerne arbejder for deres kontanthjælp hver dag hele året rundt. Det kræver en lovændring og et tæt samarbejde med politiet, der skal garantere sikkerheden," lød det fra Anna Mee Allerslev, som bedyrede, at "vi er klar med kost og skovl i København, hvis regeringen er med." Det skriver Radio24syv.

Men ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kræver det slet ikke en lovændrig, og København har således allerede i dag rig mulighed for at sende bandmedlemmerne i nytteaktivering, siger han.

- Det korte svar er, at det kan man gøre i dag inden for reglerne. Det er muligt, så København skal bare benytte de regler, der er gældende, siger Troels Lund Poulsen til Radio24syv.

Troels Lund Poulsen undrer sig derfor over, at han og justitsminister Søren Pape Poulsen den 12. oktober modtog et brev fra Anna Mee Allerslev om, at hun gerne vil have mulighed for at sætte hårdere ind over for banderne.

- Der er ikke nogen grund til at skrive til mig, for man har i dag allerede mulighed for at gøre det, som Københavns Kommune efterlyser, at de gerne vil gøre, siger beskæftigelsesministeren til Radio24syv.

Inspiration fra Odense Kommune

Og måske Københavns Kommune burde skæve til Odense Kommune, for her har man siden sommer haft en særlig specialenhed, der har taget sig af bandemedlemmer på kontanthjælp. Enheden, der blev nedsat af Odense Byråd i marts, indkalder bandemedlemmerne til hyppigere samtaler end andre kontanthjælpsmodtagere og sender dem oftere i aktivering.

Jane Findahl, koncernchef i Odense Kommune, forklarer, at indsatsen har virket.

Ud af de 40 kontanthjælpsmodtagere med banderelation, som var en del af indsatsen til at starte med, modtager halvdelen i dag ikke længere kontanthjælp eller anden offentlig forsørgelse - enten fordi de er kommet i uddannelse, arbejde, fordi de er flyttet eller kommet i fængsel.

- Med den her målgruppe virker det, at man har hyppige samtaler, bliver aktiveret i en virksomhedspraktik, og at man foretager sanktioner, hvis man ikke overholder det, man skal. Loven på det her område beskriver jo, hvad man som minimum skal i forhold til borgerne. Vi gør bare noget mere, siger hun til Radi24syv.

I brevet, som Anna Mee Allerslev har sendt til beskæftigelsesministeren og justitsministeren den. 12. okt. peger hun også på, at der er behov for mere sikkerhed, før forslaget kan gennemføres. Blandt andet via sikkerhedsvurderinger af bandemedlemmerne.

Jane Findal understreger, at hun ikke kender de nærmere omstændigheder i København, men hun forklarer, at man i Odense ikke har nogen problemer med sikkerheden, og at man allerede i dag får lavet sikkerhedsvurderinger i samarbejde med Fyns Politi.

- Loven kan sagtens rumme den måde, vi arbejder på, og vi har et meget tæt samarbejde med Fyns Politi, så vi er betryggede også på den måde i vores arbejde, siger hun.

Radio24syv har i flere uger og ved adskillige henvendelser til beskæftigelses - og integrationsforvaltningen forgæves forsøgt at få oplyst, hvor mange bandemedlemmer på kontanthjælp, der i de senere år har været sendt i nytteaktivering i kommunen.

"Oplysningerne er fortrolige," lød forklaringen pludselig d. 20. oktober fra Anna Mee Allerslevs forvaltning.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kalder det "beklageligt", at Københavns Kommune ikke for længst har gjort noget målrettet på området:

- Jeg håber, at Københavns Kommune nu tager skeen i den anden hånd og begynder at gøre noget. Først og fremmest for at sikre, at man ikke vil opleve, at der er bandemedlemmer, der bare modtager offentlige overførsel uden at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, siger Troels Lund Poulsen til Radio24syv.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik