København giver småbørn et 1000-dages løfte om et godt børneliv før skolestart

Københavns Kommune går med i alliancen Småbørnsløftet. Alliancen arbejder for at give børn bedre forudsætninger for en god skolegang.

Op til to år. Så stor forskel kan der være på, hvordan børn har udviklet sig, når de begynder i skole.

Det gælder både deres personlige, sociale og faglige forudsætninger. Og erfaringen viser, at det desværre er rigtigt svært at indhente de manglende færdigheder i skoletiden, hvis man er bagud på de vigtigste forudsætninger allerede første skoledag.

quote Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi har børn, der er bagud på point, allerede inden de begynder i skole. 

Jesper Christensen, Københavns børne- og ungdomsborgmester (Soc.dem)

Københavns Kommune er den nye elev i klassen, som er trådt ind i den landsdækkende alliance Småbørnsløftet, for at deltage i arbejdet med i børnenes første leveår at skabe de bedste rammer for, at udvikle de nødvendige færdigheder for at få en god skolegang.

I de første 1000 dage af barnets liv grundlægges evnen til at lære, og derfor er det afgørende at sætte ind så tidligt så muligt hos de børn, der ellers ville være bagud på point ved skolestart, måske fordi deres forældre ikke har haft ressourcerne til at give dem alle de nødvendige forudsætninger for at klare sig godt i skolen og videre i livet.

Borgmester: Kan ikke være rigtigt, vi har børn, der er bagud 

Københavns Kommunes ambition med at træde ind i løftet er, at alle børn har de samme forudsætninger med sig når de begynder i skole.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi har børn, der er bagud på point, allerede inden de begynder i skole. Vi ved, at det er for sent, hvis vi først sætter ind med indsatser der, så vi skal i gang langt tidligere, siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.dem).

- Vi har allerede en masse viden om, hvordan vi løfter de børn, der har brug for ekstra støtte, men det er ikke altid, at vi lykkes med det. Derfor ser jeg det som et naturligt næste skridt at træde ind i Småbørnsløftet, så vi kan bygge videre på de indsatser, vi allerede har, og at vi i fællesskab kan arbejde for, at alle børn får de samme muligheder, siger han.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.dem)
Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.dem)
Foto: Thomas Lekfeld - Ritzau Scanpix

Småbørnsløftet er skabt på initiativ af Tænketanken DEA og Egmont Fonden og tæller en lang række interesseorganisationer, flere fonde, og mange enkeltpersoner.

Omdrejningspunktet i Småbørnsløftet er to konkrete mål, der skal føre til, at forskellen mellem, hvad børn har lært, inden de begynder i skole, bliver mindre, og de skal give børn bedre forudsætninger for at lære og udvikle sig både fagligt og personligt.

At alle småbørn har et godt børneliv, herunder udvikler de nødvendige forudsætninger – personligt, socialt og fagligt  - for en god skolegang.

At de første 1.000 dage af alle børns liv er præget af tryghed og stimulering, så de lige fra fødslen trives og får alsidige muligheder for at lære og udvikle sig.

Hvem er med i Småbørnsløftet?

Bornholms Kommune, Helsingør Kommune og Københavns Kommune.
30 fagpersoner
35 organisationer
6 fonde

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik