00:32

København flager på halv for Stockholm

Det varmer med opbakning, siger borgmester Frank Jensen, der er i Stockholm for at mindes ofre for angreb.

København og Stockholm er ikke så forskellige, og derfor er det vigtigt at vise sympati og udveksle erfaringer byerne imellem.

Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), der er taget til Sveriges hovedstad mandag. Her skal han deltage i en mindehøjtidelighed for ofrene for fredagens lastbilangreb i byen, skriver Ritzau.

Vi har set, at intet er sikkert, så det er klart, at man skal udvise opmærksomhed. Men man skal ikke begynde at ændre på sit liv og sine vaner, for det er det, som terroristerne vil.

Frank Jensen, Soc. Dem., overborgmester i København

- Vores hovedstæder minder meget om hinanden. Der er mange danskere, der bor i Sverige og mange svenskere i Danmark. Derfor er jeg her for at vise kondolence.

- Vi udveksler og støtter også op om hinandens initiativer i radikaliserede miljøer, siger han til Ritzau.

Efter attentatet på Krudttønden i februar 2015 var den svenske statsminister, Stefan Löfven, også i København for at vise sympati ved en mindehøjtidelighed.

- Det er klart, at det varmer i situationen, at man viser opbakning på tværs af landegrænser, siger Frank Jensen til Ritzau.

Læs også Forslag: Solide kunstværker og statuer som terrorsikring

Flag på halv for svenskerne

I Danmark vises der også sympati med ofrene. Christiansborg, Københavns Rådhus og Finansministeriet, Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet flager på halv mandag.

På Sergels Torg midt i Stockholm er der fyldt med blomster, og når klokken slår 12 mandag, vil der blive holdt et minuts stilhed ved en mindehøjtidelighed.

Også herhjemme blev der holdt et minuts stilhed klokken 12 foran den svenske ambassade.

Efter ceremonien mødes overborgmesteren med Stockholms borgmester, Karin Wanngård, hvor der blandt andet vil være lejlighed til at drøfte indsatsen mod terror. 

Læs også Københavns terrorsikring kan blive permanent

København sikrer sig mod terror

I København har der endnu ikke været behov for at tage yderligere initiativer efter hændelsen i Stockholm.

I det centrale København er der dog allerede opstillet betonsøjler og betongrise. Det skete som reaktion på angrebet i Berlin i december, hvor en lastbil bragede ind i et julemarked.

- Vi så det i Nice, Berlin og nu senest i Stockholm. Det er noget, som politiet og de statslige myndigheder er meget opmærksomme på, at det desværre er noget, der kan ske - også i Danmark.

- Vi har set, at intet er sikkert, så det er klart, at man skal udvise opmærksomhed. Men man skal ikke begynde at ændre på sit liv og sine vaner, for det er det, som terroristerne vil, siger overborgmester Frank Jensen til Ritzau.