Foto: Thomas Vilhelm

København får kommunale stress-klinikker

Fem stress-klinikker i kommunalt regi åbner i dag i København.

Som den første kommune i landet slår København i dag dørene op for fem kommunale stress-klinikker.

Klinikkerne, der er fordelt på byens fem forebyggelsescentre, skal hjælpe det stadig stigende antal københavnere, der føler sig meget stressede. Ifølge undersøgelser fra Nationalt Center for Arbejdsmiljø og Psykiatrifonden er andelen af alvorligt stressede københavnere steget fra 5 procent til 15 procent i de seneste 10 år.

Ifølge en pressemeddelelse fra København Kommune er særligt mange kortuddannede, arbejdsløse, langtidssygemeldte og førtidspensionister hårdt ramt af stress.

De nye stress-klinikker tilbyder hjælp og støtte gennem et ni ugers forløb baseret på meditation og fysiske, psykiske og sociale øvelser.

- Jeg er glad for, at vi med det nye stress-forløb kan hjælpe nogle af de stressede københavnere, der ikke selv har råd til at betale for psykologhjælp og forhåbentlig undgå at flere får angst og depression, siger Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Stress-forløbene er udviklet som et forskningsprojekt af psykolog Christian Gaden Jensen i samarbejde med blandt andre Rigshospitalet og Harvard Universitet.

- Jeg synes, at det er på høje tid, at vi tager københavnernes psykiske sundhed lige så alvorligt som deres fysiske. Det skal være lige så legalt at få hjælp til at få det bedre psykisk som at få hjælp til genoptræning af et brækket ben, siger Ninna Thomsen.

I efteråret kører der 10 stress-forløb med plads til cirka 14 deltagere på hvert hold. Fra 2016 vil der årligt blive holdt 8 stress-forløb på hvert af de fem forebyggelsescentre. Det svarer til cirka 600 deltagere årligt.

Fakta

Stress-forløbet foregår på hold med 12-16 deltagere og en psykolog. Holdet mødes én gang om ugen i 9 uger. Stress-forløb er for alle københavnere over 18 år, som har oplevet symptomer på stress i mindst en måned. Symptomer kan fx være søvnbesvær, tristhed, træthed, irritabilitet og koncentrationsbesvær.