København får Danmarks første statue af en sort kvinde

Fra på lørdag kan et kæmpestort monument over Danmarks kolonitid opleves ved Det Vestindiske Pakhus på Toldbodgade i København.

- Wow, siger kunstneren La Vaughn Belle, da hun kommer ind gennem porten og ser den imponerende skulptur. 

- Det er ubeskriveligt, det er meget overvældende, siger kunstnerkollegaen Jeanette Ehlers. 

De to kunstnere, der er fra henholdsvis Jomfruøerne og Danmark, står sammen bag et nyt, kæmpestort monument over kolonitiden - skulpturen "I Am Queen Mary". 

Det er første gang de to kunstnere ser den i fuld størrelse. Indtil nu har de kun set en model i en beskeden højde af 50 centimeter.

Skulpturen skal være et mindesmærke over den danske kolonihistorie. Den er en hyldest til et oprør mod racisme og skal minde os om, at den del af den danske historie er noget, vi stadig skal diskutere, siger kunstnerne.

- Vi har lavet den i forbindelse med 100-året for salget af de tidligere Dansk Vestindiske Øer til USA. Det blev markeret sidste år, og det her er et stort statement eller manifestation af vores relation til øerne, siger Jeanette Ehlers.

kunstnerne La Vaughn Belle og Jeanette Ehlers.

Den skal repræsentere oprøreren Mary Thomas, der var en af anførerne i en opstand mod de hvide plantageejere i Dansk Vestindien.

Mary Thomas ankom som 40-årig i 1892 til København, hvor hun blev ført til Kvindefængslet på Christianshavn – der, hvor Lagkagehuset ligger i dag – for at afsone den livstidsdom, som hendes rolle i oprøret havde kostet hende.

Kvindefængslet på Christianshavn kort før sin nedrivning i 1928.
Kvindefængslet på Christianshavn kort før sin nedrivning i 1928.
Foto: Scanpix & Ritzau

Et mindesmærke

Skulpturen er et resultat af en 3D scanning af de to kunstneres kroppe og er således en hybrid af de to. 

Når den er færdig, skal den stå i København foran Det Vestindiske Pakhus på Toldbodgade, der i dag huser Den Kongelige Afstøbningssamling.

Men der er jo et par dage til, og det er godt. For lige nu bliver der knoklet på fabrikken Wow Factory i Viby Sjælland, hvor den syv meter høje skulptur er ved at blive færdiggjort.

Den er skåret ud i flamingo og bliver derefter spraymalet og behandlet med et materiale, så den kommer til at ligne bronze.

Queen Mary

Mary Thomas anførte i 1878 sammen med tre andre queens en opstand mod hvide plantageejere i Dansk Vestindien. Queens var en hædersbetegnelse for magtfulde kvinder på plantagerne.

I 1878 havde livet for sorte landarbejdere i Dansk Vestindien ikke forbedret sig synderligt siden slaveriets ophør i 1848. Under opstanden ’Fireburn’ brændte 50 plantager og halvdelen af Frederiksted by på Sankt Croix ned. Mindst 100 sorte arbejdere og tre europæere døde.

Queen Mary og de tre andre queens blev sendt til det danske kvindefængsel på Christianshavn, hvor de sad fængslet indtil 1887. Derefter afsonede de resten af deres livstidsdomme på Sankt Croix. Queen Mary er en historisk heltinde på De Amerikanske Jomfruøer i dag.

Kilde: Politiken, Rigsarkivet og historiker Albert Scherfig.

Når den står færdig på sin sokkel, er den syv meter høj. Samme højde som Michelangelos "David", som den skal stå ved siden af i København. 

Det ligger ikke fast, hvor længe den skal stå foran pakhuset - men den kan godt tåle vind og vejr. 

- Den kan godt stå der i flere år, som den er nu, siger Jeanette Ehlers.

Kunstnerne håber, at de kan rejse penge til og få tilladelse til at lave en permanent skulptur i bronze. 

Skulpturen bliver indviet på lørdag klokken 13.00. Alle er velkomne. 

Her kan du se et indslag om den nye statue.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik