København advarer mod at plukke kommuner

Kommuner er bedre tjent med økonomiaftale end ingen aftale, mener Københavns S-overborgmester, Frank Jensen

Det er bedst for kommunerne at indgå en økonomiaftale. Uden aftalen kan regeringen og Dansk Folkeparti suverænt styre kommunerne med puljer på finansloven for 2017.

Det siger Københavns overborgmester, Frank Jensen, før det kommunale topmøde torsdag i Aalborg.

Her har Frederikshavn Kommune opfordret til, at Kommunernes Landsforening (KL) lader være med at indgå en økonomiaftale med regeringen med det omprioriteringsbidrag, som koster kommunerne 2,4 milliarder kroner årligt.

Med omprioriteringsbidraget mister kommunerne én procent årligt af deres budget fra 2016 til 2019. Det bør sendes retur til de 98 kommuner, mener Frank Jensen.

- En aftale med det rigtige indhold er langt at foretrække, siger Frank Jensen.

- Ellers kan Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti dele ud af vores penge på Christiansborg med finansministeren, så pengene ruller tilbage på nogle områder i en finanslov.

Næste år skal Københavns Kommune først spare godt 300 millioner kroner, inden kommunen leverer 247 millioner kroner i omprioriteringsbidrag, fastslår overborgmesteren.

- Så knækker filmen. Så kan det kun gå ud over kernevelfærden og bemandingen på de offentlige institutioner. Uanset om vi taler ældreomsorg eller børnepasning, siger Frank Jensen.

I flere dagblade har Socialdemokratiet indrykket annoncer imod bidraget med partiformand Mette Frederiksen. 

      - Det er klart, at der er politik i dette. Men der er meget mere end Christiansborg-politik for os i kommunerne, siger Frank Jensen, til Ritzau.

Han erkender, at budgetlovens sanktioner mod kommunerne har gjort dem mere nøjsomme end, da de i 90'erne og nullerne brugte langt flere penge end aftalt med regeringen.

 - I dag er kommunerne meget effektive til at overholde indgåede aftaler. Det har selvfølgelig noget at gøre med de sanktioner, der er indført, siger Frank Jensen.

Brøndbys socialdemokratiske borgmester, Kent Magelund, mener derimod ikke, at KL bør indgå en aftale, hvor omprioriteringsbidraget er med.

- Omprioriteringsbidraget betyder reelt serviceforringelser i kommunerne og udtrykker mistillid til det kommunale selvstyre. Det er urimeligt, og det må ophøre, siger Kent Magelund.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik